Bij mij staat de hutspot ook in oktober op het menu. Eigenlijk verlang ik al het hele jaar naar die winterse vechtpartij. Als er bij ons in de straat hutspot gekookt wordt, ruik je het meteen. Die overweldigende zoete uiengeur die je op meters afstand al tegemoetkomt. Deze prak die bij mij dat universele koude winter gevoel naar boven haalt. De beste vriend van deze mengeling is onze Volendammer leverworst. Deze bij toeval ontdekte geniale foodpairing is een groot succes en kan ik iedereen van harte aanbevelen. Volendammer leverworst die door de warmte zachter en pittiger van smaak wordt geeft een unieke mondbeleving.

Proef deze eeuwen oude smaaksensatie met moderne twist

Hutspot met pastinaak

(recept voor vier personen)

  • 500      gr.       Runder klapstuk (heel)
  • 125      gr.       Rundervet
  • 2.5       ltr.       Runderbouillon
  • 1          kg.       Pastinaak (schoon in blokken)
  • ½         kg.       Winterpeen (schoon in blokken)
  • ½         kg.       Ui (schoon in blokken)
  • 2          x          Blaadjes laurier
  • Zout en peper om op smaak te brengen
  • Volendammer Leverworst

Bereiding:

Bak het klapstuk in het rundervet rondom bruin. Blus met de runderbouillon en laat met de deksel op de pan zeker 2.5 tot 3 uur zachtjes stoven. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en laat even afkoelen. Doe nu de pastinaak, winterpeen, ui en laurier in de pan bij de bouillon. Let op dat alles goed onderstaat, vul anders aan met wat water. Laat dit ongeveer 25 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen het vlees aan stukjes en stamp alles door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper.

En serveer met plakjes Volendammer leverworst.

 

Culinaire hutspot

Vanaf 4 persoon(en)

Ingredienten

  • 1 kg. Aardappelen
    750 gr. Winterpeen
    750 gr. Ui
    2,5 ltr. Runderbouillon
    4 eetl. Roomboter
    peper en zout uit de molen

Bereidingswijze

Snijd aardappelen,winterpeen, en ui in gelijke brunoise (blokjes) van ongeveer een halve cm. Neem een grote pan doe hier 2 eetl. roomboter in en fruit de ui en de wortel tot de ui een beetje glazig ziet. Zonder te verkleuren. Voeg hier de aardappelen aan toe en zet onder met de runderbouillon. Laat ongeveer 15 a 20 minuten heel zachtjes koken. Let op dat de groenten beetgaar zijn (al dente). Giet de hutspot af met een vergiet en breng op smaak met 2 eetlepels roomboter en eventueel nog iets peper en zout. Serveer eventueel met zacht gegaarde draadjesvlees of sucadelapjes.