Statement Volendammerdag namens Tambourcorps Volendam

Jarenlang opende het Tambourcorps samen met het fanfare Wilhelmina de festiviteiten van Volendammerdag onderaan de dijk, na afloop van de kerk. De palingrokers namen deel aan de rookwedstrijd en meerdere zangverenigingen zongen in klederdracht. Veel toeristen kwamen op de klederdracht af en ook veel Volendammers gingen in klederdracht de dijk op.

In de loop der jaren is deze culturele feestdag veranderd in een feestdag waar cultuur niet langer centraal staat, maar gezelligheid voor de Volendammers zelf. Het wereldbekende Volendammer operakoor werd steeds verder verdrukt door plaatselijke bandjes, waarna deze jaren geleden al gestopt is. Ook de beide corpsen moesten plaats maken voor sportverenigingen en bandjes.

Eerst moesten de corpsen uitwijken naar het parkeerterrein onderaan de dijk en de laatste paar jaren mocht het Tambourcorps na afloop van de turnvereniging optreden voor de Px tussen 13:00 en 14:30, waar deze gelijktijdig met de Zangertjes van Volendam ingepland stonden. Uiteraard gaat dit niet goed samen, waardoor beide verenigingen niet goed tot hun recht kwamen. Dit jaar werd er weer contact met ons opgenomen of we wilden optreden met Volendammerdag.

Fanfare Wilhelmina was er al klaar mee en treedt niet meer op tijdens Volendammerdag. Wij hadden nog wel zin om op te treden, maar dan net als vroeger onderaan de dijk. Stichting Cultuur Volendam antwoordde positief en zou verder contact opnemen over de precieze locatie en tijd. Vervolgens is er geen contact meer met ons opgenomen en hoorden wij, slechts een week van te voren, via via dat de stichting Cultuur Volendam het programma openbaar had gemaakt. We waren op een andere tijd ingedeeld dan voorgesteld en mochten na de dansvereniging optreden.

Eigen optreden op 15 juli

Daarom hebben wij, net als de meeste andere verenigingen in klederdracht, besloten niet meer deel te nemen aan Volendammerdag. Samen met het fanfarekorps Wilhelmina treden wij wel zondag 15 juli samen op onderaan de dijk om toch ons steentje bij te dragen aan de Volendamse cultuur.

Het bestuur van Tambourscorps Volendam

© 2019 Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.