Afgelopen zaterdag 14 september vond de Schokkerdag voor de 2 de keer plaats in Volendam. De organisatie had voor deze dag een overvol programma samen gesteld voor de bezoekende nazaten van de inwoners van het toenmalige eiland Schokland dat in 1859 op bevel van koning Willem 3 gedwongen werden te verhuizen naar elders. De Schokkers trokken naar plaatsen als Kampen, Vollenhove, Urk en Volendam. In totaal trokken 94 Schokkers naar Volendam.

In het museum werden de bezoekende nazaten deskundig begeleid en rondgeleid door de museumbestuursleden Dick Bond, Wim Keizer, Eefie Bond-Jonk en vrijwilliger Geertje Nieuweboer- Jonk. In de grote zaal was een stalletje ingericht met documenten over Schokland. Verschillende nazaten waren ook in 1995 aanwezig geweest bij het museumbezoek en toonden opnieuw grote waardering voor hetgeen zij nu opnieuw zagen en hoorden bij de expositie, schilderijen, kunstwerken, foto’s, tafereeltjes en films over Volendams verleden.

Volendam is in de afgelopen 125 jaar na de ontruiming altijd zeer verbonden geweest met de nabestaanden met een Schokker verleden. In Volendam was Kees Smit uit de Iepenlaan actief en pleitbezorger van het Schokker erfgoed. Als museumbestuurslid stimuleerde hij in 1992 de Schokkerexpositie met een replica van de oude haven van Schokland en vele documenten en foto’s die betrekking hadden op het Schokker verleden.

Schokkervereniging

In 1985 besloten de Schokkernazaten Ab Klappe uit Eindhoven en Henk Toeter uit Kampen na 125 jaar verbanning, de Schokkervereniging op te richten van waaruit de Schokkerdag is ontstaan met het verenigingsblad ‘Het Schokker Erf’. De eerste Schokkerdag in Volendam werd in 1995 gehouden in de AMVO.