Klanten van Rabobank met meer dan 100.000 euro op hun rekening moeten er vanaf 1 juli aan geloven: dan gaan zij rente betalen aan de bank, in plaats van ontvangen. Voor het spaartegoed boven de ton wordt een rente van 0,5 procent in rekening gebracht. Dat meldt RTLNieuws.

Tot nog toe moesten klanten van de Rabobank pas negatieve rente betalen als er meer dan 250.000 euro op de rekening stond, dat wordt nu dus fors naar beneden getrokken. Het komt erop neer dat iedere Rabobankklant die vanaf juli 2021 meer dan een ton op de bank heeft staan, voor iedere 100 euro 50 eurocent moet betalen aan de bank.

De nieuwe regeling gaat voor alle soorten rekeningen gelden. Dus zowel voor betaal-, spaar- als bankrekeningen en het geldt ook voor zakelijke klanten. Wel is het zo dat als een klant verschillende rekeningen heeft, de bedragen op deze rekeningen niet bij elkaar worden opgeteld. Dit houdt in dat als je als klant twee (spaar)rekeningen hebt bij de Rabobank met ieder een ton of minder erop, je geen 0,5 procent negatieve rente hoeft te betalen. Heb je echter één rekening met twee ton erop, dan betaal je die rente wel.

De Rabobank is niet de enige bank die het vanaf bedrag flink omlaag heeft geschroefd. Onlangs deed de ING hetzelfde voor klanten met meer dan een ton aan spaargeld. De ABN Amro hanteert vanaf 1 juli a.s. een negatieve rente vanaf 150.000 euro, maar hier worden wel de bedragen op alle rekeningen van een klant bij elkaar opgeteld. Ook de Volksbank gaat vanaf 1 juli 0,5 procent negatieve rente berekenen boven alle bedragen van een ton.

Banken betalen ‘boeterente’ aan Europese Centrale Bank

Banken brengen negatieve rente in rekening omdat het aanhouden van jouw spaargeld hen geld kost. Zij moeten een deel van reserves namelijk verplicht stallen bij de Europese Centrale Bank, en die brengt daarvoor al geruime tijd ook een boeterente van 0,5 procent in rekening. De banken belasten dat dus door aan hun klanten.