Purmerend – De gemeente Purmerend gaat de naaktportretten in het stadhuis aan de Purmersteenweg toch niet weghalen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een motie van Lijst Schaaij, PVV, Gemeentebelangen, D66, GroenLinks, PvdA en Ouderenpartij AOV. “Als de kunstenaar en initiatiefneemster willen dat de kunstwerken blijven, mag dat.”

Eerder wilde de gemeente een aantal portretten van kunstenaar Jeroen Hermkens weghalen na klachten van bezoekers van het stadhuis.”Bestuurders zijn aangesproken op de werken”, zei een woordvoerder eerder. “De hal van het stadhuis is een openbare plek waar iedereen zich goed moet voelen.”

‘Trots op de kunst’

Op sociale media hadden veel mensen geen goed woord over voor de beslissing van de gemeente Purmerend en ook in de raad was er weerstand. “Kunst hoeft niet door iedereen goedgekeurd te worden”, stelt Frank Schaaij. Samen met zes andere partijen diende hij een motie in. “We mogen trots zijn op deze kunst, die ons gemeentehuis verrijkt.”

Toch niet verwijderen

Alle partijen stemden voor de motie. “Als je met een expositie begint, moet je ervoor staan”, zei fractievoorzitter Bart van Elden van de VVD. In een reactie laat wethouder Eveline Tijmstra weten dat ze de kunstwerken toch niet laat verwijderen. “Wij gaan bellen met de initiatiefneemster en kunstenaar. Als zij het alsnog willen laten hangen, dan kan het.”

(Bron: RTV Purmerend – Wesley Dekker)