Purmerend – Een aantal naaktportretten van kunstenaar Jeroen Hermkens moeten op last van de gemeente Purmerend weggehaald worden uit het stadhuis. Dat komt doordat bezoekers bij de gemeente hebben geklaagd. De kunstwerken zouden aanstootgevend zijn.

“Ik haal mijn hele expositie weg”, zegt kunstenaar Hermkens in een reactie op het besluit van de gemeente Purmerend. “Ik vind dit absurd.” De portretserie ‘Ode aan de Beemstervrouw’ was eerder dit jaar al te zien in het Fort bij Spijkerboor in Westbeemster en hangt nu ongeveer twee weken in het stadhuis aan de Purmersteenweg. “Dit is een bijzonder project wat past bij dit historische kantelpunt”, vertelde Anneke Goede eerder over de tentoonstelling, die vanwege de fusie tussen Purmerend en Beemster is geïnitieerd. “Hoe breng je het pure van de Beemster beter in beeld dan door de natuurlijke schoonheid van de vrouw?” Samen met andere vrouwen stond ze model voor de serie.

Niet op zichzelf

De portretten van de Beemster vrouwen die weg moeten uit het gemeentehuis staat niet op zichzelf. De afgelopen weken werden al meerdere portretten door het hele land verwijderd, waaronder een van rokende mannen in de Leidse Universiteit. Op sociale media hebben veel mensen geen goed woord over voor de beslissing van de gemeente Purmerend. “Man o man, overal zich aan storen en overal aan toegeven waar gaan we toch naartoe!”, schrijft Rudy Hoofs op Facebook. Ook Mark Vincent begrijpt de beslissing niet: “Tegenwoordig is alles voor een klein groepje aanstootgevend of racistisch.”

Reactie

In een reactie laat de gemeente Purmerend weten dat de kunstwerken ‘ongemakkelijk aanvoelde’ voor een aantal bezoekers. “Bestuurders zijn aangesproken op de werken. De hal van het stadhuis is een openbare plek waar iedereen zich goed moet voelen.”

Raadslid Peter Zwart van GroenLinks heeft inmiddels vragen gesteld over het besluit.

(Bron: RTV Purmerend – Wesley Dekker)

Twee van de portretten van Jeroen Hermkens die weg moeten uit het gemeentehuis