Middenbeemster – De woongemeenschap bij de Doopsgezinde kerk in Middenbeemster krijgt steeds meer vorm. Stichting Beemster Vertoeving heeft het oorspronkelijke bedrag van 1,7 miljoen euro bij elkaar gekregen. Nu de bouwkosten erg zijn toegenomen, is de stichting op zoek naar de laatste financiën, in totaal 300.000 euro.

Het is de bedoeling dat op het terrein van de voormalige schuilkerk aan de Middenweg zes woningen komen. In het gunstigste geval verwacht men deze zomer al te kunnen beginnen met de bouw. Het is een soort van win-win situatie, want naast dat er op het terrein een nieuwe plek komt voor wonen, culturele activiteiten en recreatiemogelijkheden blijft het monument uit 1785 behouden.

Vloerverwarming

Naast het restaureren van de schuilkerk heeft Beemster Vertoeving ook het ambitieuze plan om de gehele vloer te verwijderen, vloerverwarming te plaatsen en de vloer weer terug te plaatsen. Naast dat kerkgangers hiervan profiteren is dit ook bedoeld om de ruimte aantrekkelijker te maken voor theater- en muziekvoorstellingen. Tevens maakt het de kerk geschikter om uit te baten aan verenigingen, koren en andere clubs. Op die manier hoeft de steeds kleiner wordende kerkgemeente de kosten voor het onderhoud van de kerk niet meer alleen te trekken.

Woningen in bijgebouwen

De woningen komen in de twee bijgebouwen die zullen worden herbouwd. Op de plek van het koetshuis komt een woning en op de plek van de diaconiewoningen komen er vier. De zesde woning komt in de voormalige kosterswoning, aanpalend aan de kerk. Hier zal tevens een appartement komen die gebruikt kan worden voor enkele weken retraite of het schrijven van een boek. Een deel van de woningen zal worden verhuurd onder de huursubsidiegrens en van de toekomstige bewoners wordt veracht dat zij actief betrokken zijn bij de activiteiten in en om het kerkgebouw.