De gemeente Edam-Volendam wil voorsorteren op ruimte voor de toekomst. Daarom staat de gemeente aan de vooravond van het maken van een aantal belangrijke keuzes. Keuzes over grote investeringen in nieuwe scholen, bedrijfsverplaatsingen en woningbouw. Dit laat het college van B&W (BVNL, Zeevangs Belang, VD’80, CDA) in een raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad van Edam-Volendam weten.

Kansen voorfinancieren

Het is de komende tijd een kwestie van het tonen van politieke lef om kansen te benutten waarbij woningbouw de hoogste prioriteit heeft. Want er is echt ruimte nodig voor nieuwe woningen voor starters en onze ouderen. En tegelijkertijd moeten ook alle maatschappelijke voorzieningen op niveau blijven. Daarvoor moeten we investeren. We moeten onze kansen nu voorfinancieren. Daar plukken we later de vruchten van.

Groei is niet gratis

Edam-Volendam is een ambitieuze ontwikkelgemeente met een flink aantal maatschappelijke aspiraties. We weten met elkaar al jaren dat er stevige investeringen nodig zijn. Het vraagt nu om het maken van gedurfde keuzes: in kosten en baten, in dienstverlening etc. En kiezen betekent ook iets laten, want niet alles kan en zeker niet tegelijk.

Vanuit betrokkenheid willen we ondernemen. En soms is het nodig om daarvoor even over onze principes heen te stappen in het belang van de toekomst. We moeten het aandurven om te bezuinigen én om extra inkomsten te organiseren. Zodat we kunnen investeren in nieuwe scholen, ruimte hebben voor onze bedrijven en véél extra woningen voor onze kinderen en ouderen. En dit alles zonder de taken waar we elke dag voor staan uit het oog te verliezen. Maar groei is niet gratis, iedereen gaat er iets van merken. Ook de inwoners, want juist zij hebben belang bij woningen, scholen en groei. Daar doen we het uiteindelijk voor.

Hoe nu verder?

De gemeenteraad heeft het college gevraagd om de knoppen waar zij als raad aan kunnen draaien, zonder daarmee wettelijke uitvoeringstaken stil te leggen. De komende tijd wordt de raad voorzien van alle stukken die nodig zijn om de keuzes te kunnen maken. Daarnaast mag de raad ook nog zelf voorstellen doen.

Als de gemeenteraad haar prioriteit heeft gegeven met betrekking tot bezuinigingen en extra inkomsten, schrijft het college een concreet voorstel (kadernota). De raad bespreekt dit voorstel in juli. Tijdens de begrotingsbesprekingen in november wordt duidelijk welke koers de gemeente de komende jaren gaat varen.