Het vergt vele jaren om een cultuur om te buigen. Burgemeester Lieke Sievers en welzijn wethouder Vincent Tuijp zijn evenwel optimistisch dat de nieuwe nota Leefstijl 2018-2022 voldoende handvatten biedt om op tal van terreinen de strijd aan te gaan met gezondheidsbedreigende tendensen. Dan heb je het onder meer over alcohol- en drugsgebruik, diabetes, depressies, roken en voeding. Onderzoek wijst uit dat in Edam-Volendam relatief gezien te weinig groente- en fruit wordt gegeten. Het aantal rokers is hier relatief kleiner dan elders.

De gemeente zal via representatieve enquêtes de ontwikkelingen monitoren en in samenwerking met een breed scala aan partners (sportverenigingen, GGD, huisartsen diëtisten en fysiotherapie praktijken) de fysieke gesteldheid van de inwoners proberen te verbeteren de komende jaren. Met als doel gezondere inwoners!

Hiervoor worden tal van maatregelen genomen. Waaronder het ontwikkelen van een goed meetinstrument, onderzoek naar de beweegredenen om niet elke dag groente en fruit te eten, het aanbieden van kennis op dit terrein en een plan van aanpak gericht op kinderen met overgewicht. Ook komt er een integraal plan van aanpak voor personen met psychische problematiek om met deze inzichten betere ondersteuning te kunnen bieden en worden jongeren en ouders ondersteund in het weerbaar zijn tegen groepsdruk. Meer bewegen en sporten zijn belangrijke peilers.

Burgemeester Sievers. `We willen naar een cultuur waar het ´uit´ is om te volharden in slechte gewoonten. Het is een plan voor de langere termijn waarin heel breed onze doelstellingen, een gezondere gemeente, worden meegenomen.´ Vincent Tuijp. `Op tal van gebieden, dus integraal, willen wij gezondheid en veiligheid als uitgangspunten laten gelden.`

Vandaar dat er zowel met lokale horeca afspraken zijn en worden gemaakt, maar ook op scholen wordt aandacht gevraagd voor de problematiek. En richting ouders en tal van verenigingen. Ook straatwerkers, zoals in de Edamse Singelwijk, spelen een belangrijke rol.

De burgemeester ziet een positieve kentering onder ouders. Bijvoorbeeld als het gaat om alcoholgebruik tijdens de beruchte ´zitjes´ met name in Volendam. `De huidige generatie ouders is meer bezorgd en uit dat ook. Onder meer door internet is er een onzichtbare wereld die gokken in de hand werkt en die het gemakkelijker maakt om allerhande zaken te bestellen.´

Het beleid is niet alleen op preventie gericht. `Recent zijn in de APV gedragsregels opgenomen voor bewoners met betrekking tot overlast of alcoholgebruik onder jongeren tijdens ´zitjes´. Ook laat het horeca-convenant toe dat drugshonden toegang hebben tot horecabedrijven.`

Om de gezondheid te bevorderen wil de gemeente meer bewegingstoestellen plaatsen in de openbare ruimte, zal het aantal AED apparaten fors worden uitgebreid en komen er jaarlijkse metingen naar alcohol- en drugsgebruik. Ook worden meer alcoholvrije alternatieven aangeboden. En zullen jongeren betrokken worden bij meer sociale projecten, cultuur en sport. Ook wordt groepsdruk aangepakt. Een en ander zal de komende jaren gecommuniceerd worden via het gemeentelijke uitvoeringsprogramma met de uitdagende titel ´Lef´.

Bron: Stadskrant