We kennen in onze gemeente de Kathammerzeedijk. Zo is het echter niet altijd geweest, want het gebied heet oorspronkelijk Katham.

De eerste vermelding van Katham dateert uit 1460. Het gebied behoorde tot het klooster Galilea Minor dat nabij Monnickendam was gelegen. Katham is nooit een grote plaats geweest, maar werd wel dorp of gehucht genoemd. Het had ook een aardig buitengebied, waarin ook buurtschap Blokgouw lag.

De Kathammerzeedijk begon in Volendam in de hoek waar de Kathammerstraat de Prinses Beatrixstraat kruist. Op nummer 4 woonde o.a. De Fam Heynis en later de Familie Koning [Toles]. En kent u nog de families die er hebben gewoond: (10) Wed de Boer eerder Hardebol; (12) Fam. Piet Hoogland; (14) Fam. Dick Tol; 16 (J. Boots); 18 (Fam. J. Laan); (20) Fam. Pauw; (24) Fam. D. Laan); (26) Fam. Out; (28) Fam. Dijkstra.

Co Tol weet heel veel over de historie van Katham, hij schreef o.a. een boek over de Pieterman. In het radioprogramma Zukke Zorgen vertellen Co Tol en Cees de Wit over dit bijzonder oude gedeelte van ons dorp.