Woensdag 8 mei staat het radioprogramma Zukke Zorgen tussen 19.00 en 21.00 uur geheel in het teken van psoriasis.

Onze huid vernieuwt voortdurend en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit is normaal gesproken een proces waar niemand iets van merkt. Maar bij psoriasis is dit vervangingsproces verstoord en gaat het abnormaal snel. Zo ontstaan teveel huidcellen en deze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. De huid gaat daardoor zichtbaar afschilferen en er ontstaan ontstekingen met dikke en rode plekken op de huid tot gevolg.

Omdat psoriasis zichtbaar is op de huid en dus voor iedereen, kan het veel invloed hebben op het dagelijks leven. Naast dat het een huidziekte is, heeft het ook invloed op de nagels, gewrichten en het afweersysteem. Sommige mensen gaan zwaar gebukt onder deze chronische huidaandoening.

Petra Vermeulen is voorlichter bij Psoriasispatiënten Nederland en vertelt woensdag in Zukke Zorgen alles over de aandoening en de organisatie die de belangen behartigd van psoriasispatiënten. Daarnaast schuift Lotte de Vries aan. Als ervaringsdeskundige kan zij alles vertellen over het leven met psoriasis.