Yoni Runderkamp te gast in Zukke Zorgen 

Cacaobonen werden eeuwen geleden al door diverse volkeren in Midden- en Zuid-Amerika geteeld en gebruikt. Zo brouwden de Azteken sinds 1200 een cacaodrank, waarvan zij geloofden dat het bijdroeg aan de vruchtbaarheid, en diende de bonen als betaalmiddel.

Pas in 1528 raakte cacao bekend in Europa, toen de Spaanse veroveraar Fernando Cortez een grote hoeveelheid cacaobonen meenam van zijn reis. Nederlanders legden vanwege het succes in Spaanse koloniën vanaf het einde van de 17e eeuw en in de 18e eeuw enkele eigen cacaoplantages aan in Nederlands-Indië en Suriname.

De Amsterdamse chocoladefabrikant Casparus van Houten ontdekte in 1828 hoe het vet uit de bonen kon worden verwijderd, waarbij cacaopoeder en cacaoboter ontstond. Dit was de basis voor de huidige chocolade.

En van chocolade gaat het hart van Yoni Runderkamp sneller kloppen. Vorig jaar opende zij in Volendam haar eigen chocoladewinkel. Woensdag 16 mei is Yoni te gast in het radioprogramma Zukke Zorgen en vertelt zij alles over haar vak. Heeft u vragen aan onze studiogast? Mail deze dan naar zukkezorgen@rtvlove.nl of bel tijdens de uitzending naar (0299) 36 99 16.

Presentatie: Ab Schilder en Marieke Keizer. Techniek: Klaas Bond en Frans Keizer.

TV programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2019 Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.