Op de woensdagen 16 en 23 oktober zijn enkele onderzoekers van het Amsterdam UMC om 19.00 uur te gast in het radioprogramma Zukke Zorgen. Zij komen vertellen over aandoeningen die in Volendam vaker voorkomen dan in de rest van Nederland, en dat blijken er meer dan aanvankelijk gedacht werd.

Gesproken wordt o.a. over de erfelijke longziekte Primaire Ciliaire Dyskinesie (PCD). Deze ziekte komt in Volendam bij 1 op de 400 inwoners voor, terwijl het normaal 1 op de 15.000-30.000 treft. De onderzoekers Proff. Dr. Gerard Pals zijn collega Dr. Tamara Paff en Proff. Dr. Eric Haarman ontdekte het gen dat deze erfelijke ziekte veroorzaakt.

Tevens wordt er gesproken over Pontocerebellaire Hypoplasie Type 2 (PCH-2). PCH-2 is ook wel bekend onder de naam Volendamse ziekte, dit omdat de aandoening relatief veel voorkomt in het vissersdorp. De genetische basis van deze zeldzame hersenaandoening is bekend en de wetenschap is inmiddels zelfs zover dat mensen zich kunnen laten testen of zij drager zijn van het gen die de ziekte veroorzaakt.

Op woensdag 16 oktober zullen Proff. Dr. Gerard Pals, Dr. Tamara Paff en Proff. Dr. Eric Haarman te gast zijn in Zukke Zorgen. Op woensdag 23 oktober schuiven Dr. Marleen van Maarle, Dr. Inge Mathijssen en Proff. Dr. Coronel aan. Eventuele vragen aan de studiogasten kunt u mailen naar [email protected] of bel tijdens de live-uitzending met (0299) 36 99 16.