Onderzoekers van het Amsterdam UMC op herhaling in Zukke Zorgen

04 december 2019, 08:00 uur

Op de woensdagen 16 en 23 oktober waren enkele onderzoekers van het Amsterdam UMC te gast in het radioprogramma Zukke Zorgen. Zij vertelden over aandoeningen die in Volendam vaker voorkomen dan in de rest van Nederland.

Gesproken werd o.a. over de erfelijke longziekte Primaire Ciliaire Dyskinesie (PCD). Deze ziekte komt in Volendam bij 1 op de 400 inwoners voor, terwijl het normaal 1 op de 15.000-30.000 treft. De onderzoekers Proff. Dr. Gerard Pals zijn collega Dr. Tamara Paff en Proff. Dr. Eric Haarman ontdekte het gen dat deze erfelijke ziekte veroorzaakt.

Tevens werd er gesproken over Pontocerebellaire Hypoplasie Type 2 (PCH-2). PCH-2 is ook wel bekend onder de naam Volendamse ziekte, dit omdat de aandoening relatief veel voorkomt in het vissersdorp. De genetische basis van deze zeldzame hersenaandoening is bekend en de wetenschap is inmiddels zelfs zover dat mensen zich kunnen laten testen of zij drager zijn van het gen die de ziekte veroorzaakt.

Woensdag 4 december zal deze uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur worden herhaald. Dus mocht u het destijds gemist hebben dan is dit uw kans om alsnog bijgepraat te worden door de knappe koppen van het Amsterdam UMC.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.