Afgelopen donderdag geen uitzending geweest van het “Jazz & Blues Café” bij de L.O.V.E., i.v.m. weer een fantastische aflevering van het 3e Klaphekfestival. Wat een gezellige “beestenboel” was het!

Nu weer een paar mooie radiouurtjes bij uw eigen lokale omroep.

We zouden deze avond weer regulier verder kunnen gaan met een avond vol live-opnames van één van de mooie North Sea Jazz Festival optredens van de afgelopen jaren, maar vanavond wat anders. Afgelopen dinsdag, 13 mei, is één van de nestoren van de Nederlandse jazz, 89 jaar(!) geworden en nog steeds zeer actief. Dit (muziek)café gaat over (meester)drummer John Engels. Geboren op 13 mei 1935 te Groningen. Bekend van de kleinste podia in Nederland, tot de grootste festivals over de hele wereld als begeleider van de grootste binnen- en buitenlandse musici, maar ook als mentor in eigen bands.

De opening van het café, zoals gebruikelijk een uitvoering van “Summertime” is voor één van de grote muzikale vrienden van John, n.l. trompettist Chet Baker, met zijn opname uit 1955.Daarna allemaal nummers met John Engels achter het drumstel. Om te beginnen met een nummer (uiteraard “Johnny’s Birthday”) van het prachtige album “Brilliant!” van de Diamond Five uit 1964.

We gaan zo’n beetje chronologisch door zijn (muzikale) loopbaan v.a. 1964 (met Don Byas en de Jacob’s Brothers), 1987 (met Chet Baker in Japan), via 1990 (live Mahogany Hall Edam) t/m 1993 (live met Jimmy Knepper en Lew Tabackin). Daar wordt dit eerste uur mee afgesloten.

Het tweede uur beginnen we ook met een nummer van hetzelfde concert uit 1993, om vervolgens via 2000 (live Bimhuis Amsterdam met Eric Dolphy composities), 2013 (opnames gemaakt in Maleisië) naar twee opnames uit 2015 (80ste verjaardag in het Bimhuis Amsterdam en Mahogany Hall Edam). Dit speciale café wordt afgesloten met een nummer uit 2020 van het bijzonder album “When Will The Blues Leave” met Benjamin Herman en Joris Teepe.

Weer twee heerlijke uurtjes met geweldige muziek, die je nergens anders, op de publieke radio, hoort

L.O.V.E.-radio op DAB+, TuneIn Radio en 106.6 Mhz. en/of (wereldwijd) live luisteren op uw ipad, laptop, pc en smartphone (via de gratis LOVE-app) en www.rtvlove.nl

Samenstelling, techniek en presentatie: Harry Hulskemper.