Het drugsprobleem hier was jarenlang een blinde vlek voor politie en justitie en is veel groter dan verwacht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat een wijdvertakt netwerk van (zware) drugscriminelen in Noord-Holland blootlegt. In een zeecontainer, omgebouwd tot drugslab, spreekt NH Nieuws met de coördinator synthetische drugs van de politie.

Met aan de muur een poster van ‘The Godfather’, glazen ketels met een gele vloeistof en een ruimte gevuld met blauwe vaten stap je, op een geheime locatie, een nagebouwde drugslab binnen. Locaties zoals deze zijn aan de orde van de dag in onze provincie.

Op dit moment houden, volgens de politie, namelijk 126 criminelen zich hier bezig met de vervaardiging van cocaïne en de productie van xtc. “Onderzoek toont nu aan dat we jarenlang een blinde vlek hadden voor de synthetische drugsproductie”, aldus Emile Delahaij, coördinator synthetische drugs van de politie. Hij werkte mee aan een nieuw drugsrapport, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Uit het rapport blijkt dat er zestig procent meer productielocaties, opslaglocaties en dumpingen van drugsafval zijn aangetroffen dan oorspronkelijk bij instanties bekend was. Daarnaast was er eerder ook geen zicht op de daadwerkelijke uitvoerders: de mensen die betrokken zijn bij de productie en distributie van harddrugs.

Zo stellen politie en justitie nu 126 ‘spelers’ van het criminele proces in beeld te hebben. Hun rolverdeling is in het rapport deels blootgelegd: zo zouden twaalf mensen verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van chemicaliën, 29 werken als laborant en één persoon komt in het rapport naar voren als de ‘chef-kok’ van de chemicaliën.

Versplintering

Het onderzoek laat ook een versplintering in het drugsproces zien. “Ondanks het grote buitengebied in Noord-Holland, bevinden de aangetroffen productie-, opslag- en afzetlocaties zich vooral in (rijtjes)woningen, bedrijfspanden en/of loodsen”, aldus Delahaij.

“Opvallend, maar eigenlijk heel logisch”, vindt de Amsterdamse criminoloog Ton Nabben. “Om de pakkans te verkleinen, versnipperen de criminelen het productieproces. Als er nu een schakel in de ketting door opsporing opgerold wordt, valt niet het hele proces om. Eigenlijk is het gewoon een spreiding van de risico’s”, legt hij uit.

Nabben legt uit dat met dit onderzoek een extra slag is gemaakt in het in kaart brengen van het proces rondom harddrugs: “Nu krijg je veel meer invulling aan de rolverdeling en onderdelen van de keten.”

‘Omvang niet vast te stellen’

Maar hij kijkt dus niet op van de resultaten van het onderzoek: “Als je je op een gegeven moment, samen met verschillende partijen, meer gaat focussen, ga je meer verbanden zien. Dus dat is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen.”

Collega-criminoloog Jasper van Der Kemp plaatst een kritische noot bij het onderzoek: “Het simpele feit is dat politieactiviteit een groot deel bepaalt van wat er wordt gevonden. Als die activiteit is toegenomen is er dus meer ‘vangst’, maar kun je moeilijk de omvang vaststellen.”

Ook de onderbouwing van andere conclusies ontbreekt volgens Van Der Kemp. De conclusie over dat er een versplintering van het proces plaatsvindt en dat bijvoorbeeld relatief veel rijtjeswoningen worden gebruikt valt in twijfel te trekken, zegt hij. “Mogelijk worden in wijken simpelweg eerder constateringen gedaan door burgers dan in een buitengebied.”

Bron: NH Nieuws – Niels van Steijn

Gedumpt drugsafval / ©Inter Visual Studio