Zoveelste kat verdronken in Edamse wateren

12 januari 2021, 11:22 uur

Het is allesbehalve een ‘nieuw’ probleem, maar het blijft de gemoederen in Edam al jaren bezighouden: te water geraakte katten die de verdrinkingsdood sterven omdat de walkanten te hoog zijn om uit de grachtjes te klimmen. Nu er soms dunne vliesjes ijs op het wateroppervlak liggen, neemt het gevaar alleen maar meer toe. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

Afgelopen zaterdag werd kat Gizmo verdronken gevonden in het water bij de Achterhaven. De verdrietige eigenaar pleit voor touwen aan de kade, zoals ze die in sommige grachten van Volendam ook hebben hangen. In de IJe wordt eind deze week door de gemeente een aantal kattentrapjes aangebracht, ook dat zou een optie zijn in Edamse wateren.

Eigenaar van de Dierenambulance Pim Langereis, pleit eveneens voor maatregelen. Hij moet regelmatig in actie komen om een kat uit het water te halen in Edam. Soms komt hij nog net op tijd, maar veel vaker is hij te laat en is het dier al verdronken. Naast touwladders en kattentrapjes noemt hij het aanbrengen van eilandjes in het water als optie. Katten kunnen namelijk een klein beetje zwemmen en dan op een eilandje klimmen en wachten tot er hulp komt. Hij snapt echter dat het aanbrengen van dit soort hulpmiddelen best een prijzige aangelegenheid is. Er is immers heel veel water in Edam-Volendam en er zullen dan ook heel wat touwen, trapjes en/of eilandjes aangebracht moeten worden.

Op de Facebookpagina Edammer Doe Dingen deed de eigenaar van Gizmo zijn verdrietige verhaal. Hij kreeg veel reacties, medeleven en bijval om in Edam ook trapjes of ladders aan te brengen. Voorlopig wordt er, met het plaatsen van vijf kattentrapjes, dus eerst een proef gestart aan de Edammerweg in Volendam.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.