Zorghelden krijgen een auto met tankpas te leen: “Minder kans op besmetting”

09 april 2020, 10:07 uur

Door de coronamaatregelen rijdt er minder openbaar vervoer. Dit maakt het soms lastig voor zorgpersoneel om naar het werk te komen. De online autodealer auto.nl stelde daarom tien auto’s beschikbaar voor de mensen in de zorg en riep de hele autobranche op om mee te doen met de actie #zorgheldenauto.

Inmiddels zijn er 633 auto’s beschikbaar gesteld door bedrijven door het hele land. Maar dat is nog niet genoeg; er staan nog 200 zorgmedewerkers op de wachtlijst en bovendien is er een stop gezet op de aanmeldingen.

“We kregen zoveel aanvragen voor een auto, dat we voor nu een stop hebben moeten zetten op de aanmeldingen. Het aanbod is nog te beperkt. Maar bedrijven kunnen zich nog steeds bij ons aanmelden als ze auto’s beschikbaar willen stellen,” laat auto.nl weten.

Zorgheldenauto

Auto.nl wil mensen in de zorg graag helpen. “Net als heel veel mensen en bedrijven vroegen wij ons af wat we konden doen om te helpen. Door het wegvallen van het openbaar vervoer zagen we dat veel mensen in de zorg in de problemen kwamen. Door auto’s beschikbaar te stellen, kunnen we ze helpen.”

Een ‘zorgheldenauto’ wordt voor drie maanden uitgeleend en is volledig kosteloos. Ook de benzine kost niks. Shell heeft voor deze actie 500 tankpassen gegeven waar 250 liter mee getankt kan worden.

Mensen die zich aan hebben gemeld voor een auto moeten een BIG-registratie hebben; zo weet de autowebshop dat ze in de zorg werken.

Vervolgens wordt er contact opgenomen om een oplossing te zoeken. “We bellen iedereen op en horen het verhaal. We moeten nu ook kijken naar de urgentie; soms heeft iemand een auto meer nodig dan een ander.”

Wachten op de bus

Selena Brouwer uit Amsterdam rijdt sinds een week in een zorgheldenauto. Ze werkt op de spoedeisende hulp in Purmerend en heeft nu een auto nodig om daar te komen. “Het openbaar vervoer rijdt met een zondagdienstregeling. Er rijden gewoon minder bussen. Als mijn dienst iets uitloopt, wat bijna altijd zo is, mis ik de bus en moet ik zo drie kwartier wachten op de volgende,” vertelt Selena. “Als ik een ochtenddienst heb, kan ik niet eens op tijd komen.”

Ze meldde zich aan via zorgheldenauto.nl en werd dezelfde dag nog gebeld. Een week later kreeg ze haar auto al. Ook het parkeren in de hoofdstad is geen probleem, de gemeente Amsterdam geeft namelijk een gratis parkeervergunning. “Het is heel erg fijn allemaal. Nu hoef ik niet meer met het openbaar vervoer en loop ik dus ook minder kans om besmet te raken.”

Bedrijven die ook auto’s voor zorgpersoneel beschikbaar willen stellen, kunnen contact opnemen bij auto.nl via: zorgheldenauto.nl

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.