In een vrij tamme burenderby pakte AZ eenvoudig de drie punten. Op bezoek bij FC Volendam wonnen de Alkmaarders met 0-4. Dani de Wit, Yukinari Sugawara tweemaal en Vangelis Pavlidis vonden het net.

Voor de vierde keer deze eeuw stonden de twee buren tegen over elkaar in competitieverband. Deze wedstrijd zal de gemiddelde voetbalsupporter niet lang bijblijven, want de spanning was ver te zoeken in het voetbalstadion aan de dijk. FC Volendam speelde zonder passie en AZ beschikte simpelweg over veel meer kwaliteit.

Al vroeg in dit duel leek AZ op voorsprong te komen door een goal van Ruben van Bommel. Alleen constateerde VAR Allard Lindhout terecht vanuit Zeist dat er hands aan vooraf ging.

Lucky Sugawara

Het Alkmaarse overwicht betaalde zich halverwege de eerste helft wel uit. Dit keer kopte Dani de Wit bij de tweede paal een vrije trap binnen, 0-1. En nog binnen het half uur verdubbelde AZ de voorsprong. Yukinari Sugawara schoot vanaf afstand raak, al toucheerde Volendammer Brian Plat met z’n rug de bal.

Indrukwekkend was het applaus in de 35e minuut voor Ramon Visser. De assistent-trainer van RKAV Volendam overleed onlangs op 35-jarige leeftijd. Iets dat afgelopen week veel losmaakte in het vissersdorp.

In de tweede helft startte FC Volendam in eerste instantie met wat meer spirit. Zo kreeg spits Vivaldo Semedo twee aardige kansen. Met onder andere een spectaculaire omhaal was hij dicht bij de aansluitingstreffer.

23e voor Pavlidis

Het zag er even naar uit dat AZ de wedstrijd in het slot gooide via Vangelis Pavlidis, maar de Griekse spits stond buitenspel in de 68e minuut. Nog geen twee minuten later mocht de topscorer van de eredivisie wel het feestje vieren. Na een goede actie maakte Pavlidis de 0-3 en zijn 23e treffer van het seizoen.

De Alkmaarse doelpuntenregen stopte nog niet, want uit een vrije trap schoot Sugawara de bal geweldig in de linkerbovenhoek. De tweede treffer van de Japanse verdediger deze middag.

Door de winst staat AZ stevig op de vierde plek met een ruime voorsprong op Ajax. FC Volendam mag nog hopen op een wonder. De hekkensluiter moet nog acht punten inlopen op nummer zestien RKC om directe degradatie te ontlopen.

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Payne, Benamar (Karim/46), Mirani, Flint, Plat; De Haan, Maulun (Le Roux/65), Booth (Johnson/75), Ould-Chikh, Semedo (Hoeve/75).

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Goes (Kwakman/83), Bazoer, Moller Wolfe; Clasie, Belic (Dantas/65), D. De Wit (Zeefuik/75); Mijnans (Addai/83), Pavlidis, Van Bommel (Van Brederode/75).