Grote brand in centrum Edam meester

Bij een zeer grote brand in de Edamse Hoogstraat zijn vannacht drie panden volledig in de as gelegd. Vier omliggende woningen zijn ontruimd en de bewoners zijn opgevangen in de brandweerkazerne. De brand is inmiddels meester.

De getroffen panden zijn van boekhandel Markee, snackbar Het Edammertje en café De Boei. Rond 22:45 uur kwam bij de alarmcentrale de eerste melding binnen van een brand in de snackbar. De hulpdiensten rukten direct met groot materiaal uit en al snel werd opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP 1. Diverse brandweerkorpsen uit de omgeving zijn opgeroepen, met onder meer hoogwerkers uit Purmerend, Amsterdam en Zaandam.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) meldt dat niemand gewond is geraakt. Door de hevig rookontwikkeling zijn omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Het is nog niet duidelijk of er gevaarlijke stoffen of asbest zijn vrijgekomen. De brandweer verricht hiervoor metingen. Wel zijn er in de omgeving veel asdeeltjes neergedaald.

Dit bericht gaat verder onder deze video

Burgemeester Sievers, die zelf een brandweerachtergrond heeft, meldt aan onze nieuwspartner NH Nieuws dat dit soort branden moeilijk te bestrijden zijn. “In de binnenstad, met veel hout, alles dicht op elkaar en kleine straatjes waar je moeilijk bij kunt. Dit wordt een zwart gat in de binnenstad van Edam.”, zegt Sievers. “Het is heel dramatisch. Ik heb met de eigenaren van de panden gesproken en met degene die erboven woont. Ze zijn ontzet.”

NH Nieuws sprak zelf ook met de aangeslagen eigenaar van de snackbar. Hij vertelde nu 3 jaar eigenaar te zijn van de zaak. “Ik heb er keihard voor gewerkt, maar nu is alles naar de tering.”. Waar de brand precies is ontstaan en wat de oorzaak is zegt de man niet te weten.

© 2018 Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.