Purmerend – De bouw van tijdelijke woningen voor statushouders en spoedzoekers op de locatie van het voormalige politiebureau lag sinds november stil door een geschil tussen de gemeente en de aannemer. In een brief aan de bewoners laat de gemeente nu weten dat het geschil achter de rug is en de activiteiten weer worden opgestart.

De locatie ligt er nu al een lange tijd kaal bij en dat kwam allemaal door een conflict tussen de aannemer en Purmerend. Al enkele jaren is bouwbedrijf De Meeuw bezig met het realiseren van tijdelijke woningen in het Karekietpark en op de Kanaaldijk, Etserstraat en Verzetslaan. Begin vorig jaar kwamen plannen van de gemeente naar buiten om een complex met tijdelijke woningen te bouwen op de plek van het voormalige politiebureau. Maanden later was het politiebureau aan de Waterlandlaan wel gesloopt, maar werd er verder niets gedaan met de bouwgrond.

Volgens het bouwbedrijf deed gemeente Purmerend moeilijk over de hogere kosten in de bouw. Purmerend zei op haar beurt tegen RTV Purmerend dat de bouwer geen duidelijkheid gaf over de financiën. De rechter heeft op 16 december de knoop doorgehakt en kwam met het oordeel dat De Meeuw hun opdracht van de gemeente gewoon moest gaan uitvoeren.

Bouw weer gestart

Nu kan de bouw weer beginnen en ter voorbereiding wordt binnenkort een aantal (onderzoeks)werkzaamheden verricht, waaronder grondboringen. Dit wordt gedaan om vast te stellen hoeveel gewicht de ondergrond kan dragen. Tegelijkertijd is de vergunningverlening aangevraagd.

De meeste tijd gaat naar het wachten op de productie van de prefabwoningen. Die stonden eigenlijk voor vorig jaar op de planning, zo laat de projectleider weten aan NH Nieuws.

Combinatie van doelgroepen

In de tijdelijke woningen komen zowel kleine gezinnen van spoedzoekers als van statushouders (met voor iedere doelgroep 25 woningen). De woningen voor de voormalige asielzoekers komen voort uit de regionale opgave voor de huisvesting van 225-248 statushouders. Zij worden door het Rijk verdeeld over de gemeenten.

(Bron: RTV Purmerend)