Het was een mannetje, de otter die begin mei is doodgereden op de N247 bij Volendam. Op zoek naar een nieuw territorium in Noord-Holland probeerde het dier de Purmerboezem te bereiken, maar helaas. Vorige week was een otter bij het Naardemeer de klos. NH Natuur ging met Michael Baars op pad, die coördinator otters is van de Zoogdiervereniging.

De handschoentjes gaan aan als Michael de otter uit zijn auto haalt. Het is een ander dier dan dat langs de N247 werd doodgereden. “Dat dier was helemaal tot moes”, zegt Michael. Deze otter is ergens anders aan zijn eind gekomen.” Het is een mannetje van ongeveer anderhalve meter lang en zo’n twaalf kilo zwaar. “Doodzonde toch dat het hier het loodje legt?”

Otters rukken op. In de Loosdrechtse en Ankeveens plassen vinden zij een ideaal leefgebied. Net als in het Naardermeer. “Otters leven van vis. Maar ook jongen eenden en ganzen lusten ze wel. Of rivierkreeftjes. “Michael houdt in onze provicie bij waar otters zijn gezien. “Met de verbetering van de waterkwaliteit en de aanleg van moerasgebieden wordt het voor otters hier steeds aantrekelijker. ” Helaas wordt Michael er ook bij gehaald als ergens een dode otter wordt gevonden. “We moeten vaststellen dat praktisch iedere otter die verder Noord-Holland intrekt, vroeg of laat wordt doodgereden.”

Het intens drukke verkeersnetwerk is daar debet aan. “Otters verplaatsen zich over land naar nieuwe gebieden om zich te kunnen vestigen. Ieder otterpaar heeft een eigen territorium, dus jonge otters gaan op zoek naar een eigen huis. Op die manier hebben ongeveer 300 otters inmiddels hun plek gevonmden. Als ze in het donker op zoek gaan naar een eigen stek sneuvelen ze helaas vaak.”

De otter was, tot de komst van de wolf, het grootste landroofdier van Nederland. “Hij is echt gemaakt om te jagen in het water. Zijn vacht is waterdicht. De bovenlaag sluit zich zodat de onderlaag droog blijft. Zijn oren zijn klein en hij vouwt ze dicht als hij duikt. Met zijn ogen kan hij prima onder water zien.” Michael pakt één van de achterpoten van de otter: “Kijk hier dan, dat zijn zwemvliezen. Daarmee zet hij zich af in het water en kan hij heel snel zwemmen. De staart dient daarbij als roer.”

Passages

Als de otter in Noord-Holland echt kans van slagen wil hebben, zullen we meer passages moet aanleggen onder de weg door, vindt Michael. “Als we de gevaarlijkste stukken weg afrasteren en we leggen daar faunatunnels onder de weg door, dan zou het kunnen lukken. Dan kan Noord-Holland weer een provincie worden waar de otter zich thuis voelt.”

Mocht u daar zelf een bijdrage aan willen leveren: de Zoogdiervereniging is op zoek naar Noord-Hollandse vrijwilligers om te onderzoeken waar de otter in onze provincie voorkomt.

Bron: NH Nieuws

Otter die langs de N247 werd doodgereden / Foto: NH Nieuws