De provincie wil in Waterland Oost 250 hectare landbouwgrond kopen en die omzetten in natuur. Het is een opgave vanuit het NatuurNetwerk Nederland (NNN). Bij Uitdam is al een boer uitgekocht: Anton Dirksen.

Fijn om te stoppen met zijn boerenbedrijf in Waterland vindt Dirksen het niet, maar met de vernattingsplannen van de provincie zag hij er geen toekomst meer in. De plannen om 250 hectare landbouwgrond om te zetten naar natuurgebied bestaan al zo’n dertig jaar, maar zoals het nu wordt gepresenteerd leidt het tot veel onrust. Vooral de mededeling dat men in uiterste gevallen over kan gaan tot onteigening zaait veel paniek bij de boeren in het gebied.

Wilco Bark, voorzitter van de Vereniging Behoud Boeren Waterland (VBBW) stelt dat boeren die willen vertrekken ook schadeloos worden gesteld. Daar zit hem het probleem dus ook niet in. Waar de schoen wringt is het perspectief dat boeren die willen blijven geboden wordt of misschien wel beter gezegd juist niet geboden wordt. Het grondwaterpeil moet bijvoorbeeld omhoog, maar hoeveel omhoog wordt niet duidelijk aangegeven. Ook is het onduidelijk of er ne het verhogen van dat grondwaterpeil überhaupt nog wel wat te boeren valt.

Het is niet dat boeren compleet onwelwillend zijn om natuurplannen in te passen op hun land en in hun bedrijfsvoering. Zo doet Bark al heel veel om de weidevogelstand op peil te houden, door o.a. stukken van zijn land als plasdras in te richten, de nesten te markeren en soms het maaien uit te stellen als er teveel pullen rondlopen. En met behulp van subsidie heeft Bark onlangs nog een vossenrooster aangebracht in de hoop dat negen kievitsnesten geen vossenbezoek zullen krijgen. Predatoren als de vos, marterachtigen, maar ook mantelmeeuwen zijn volgens Bark op dit moment de grootste bedreiging voor de weidevogels.

Misschien tegen beter weten in hoopt Bark dat ook de provincie gaat inzien dat er met de boeren best samen te werken valt als het gaat om natuurbehoud of het creëren van meer natuur. Maar de boer moet wel iets te kiezen hebben en baas blijven op eigen land.

Bron: Noordhollands Dagblad