Wandeling door Edam: 450 jaar vrijheid

19 september 2022, 07:03 uur

Edam – In samenwerking met de VVV Edam organiseert Bibliotheek Waterland op woensdag 21 september om 14.00 uur een wandeling waarin duidelijk wordt gemaakt welke veranderingen er plaatsvonden na het jaar 1572.

In een kleine stad als Edam is dit duidelijk zichtbaar. De wandeling voert je langs gebouwen die er al stonden en nieuwe gebouwen zoals een diversiteit aan kerken waar nu wel plaats voor was, al dan niet gedoogd. Een klein voorbeeld van verscheidenheid en verdraagzaamheid.

Duidelijk zichtbaar zijn de contouren van de -afgebroken- stadsmuur, gebouwd om de vrijheid van de inwoners te garanderen. Verweven in de wandeling is ook de geschiedenis van de Joodse Gemeenschap, uitgezocht door Het Waterlands Archief, die hier een vreedzaam bestaan kon leiden tussen 1641 en 1888.

Zichtbaar is ook wat het gevolg is als de sluizen worden opengezet, in 1573 belangrijk voor het Beleg van Alkmaar en de daarop volgende Slag op de Zuiderzee. Dit en meer kom je tegen tijdens deze interessante en ook zeker prettige wandeling.

De wandeling start bij Bibliotheek Edam (Dijkgraaf Poschlaan 8) waar je wordt opgewacht door een VVV-gids. De wandeling duurt 1 uur. Voor aanmelden en kaartverkoop kunt u terecht op www.bibliotheekwaterland.nl

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.