Vrijwilligers dragen Monnickendammer Visdagen: “Wat moet je anders op vrijdagen?”

06 augustus 2022, 09:46 uur

Monnickendam – Jaap en An zijn druk. De vrijwilligers van de Monnickendammer Visdagen laten oude ambachten zien zoals touwen knopen, zeil maken en sokken breien. Al sinds het begin van de jonge traditie – het evenement startte in 2015 – zijn ze erbij. “We willen als vrijwilligers een beetje de oude sfeer van Monnickendam terughalen.”

Annie Lagrand-Groenewoud – wij mogen An zeggen – is bezig met een paar sokken. Dat duurt al een tijdje, want alleen tijdens deze dagen werkt ze eraan. “Het is hier gezellig. We hebben een hele hechte ploeg en hadden allemaal zoiets van: ‘Wanneer mogen we weer?'”

“Het is gezellig, gemoedelijk”, beaamt ook secretaris Jan Meerman. “Het is een apart soort ‘evenementje’. Het publiek bestaat uit veel oudere mensen, maar die moeten ook vermaakt worden hè. En toeristen natuurlijk.” An merkt wel verschil: “De Aziaten blijven weg dit jaar.”

Het evenement wordt gedragen door vrijwilligers. “Je ziet dat mensen herhaaldelijk terugkomen. Dat wil ook wel zeggen dat ze het leuk blijven vinden”, zegt Meerman. “Wat moet je anders doen op vrijdagen? Dan kom je toch hier langs?”

Jaap en An

Jaap Mulder is een oud-buurtgenoot van An. Tijdens deze dagen vormen ze een vast duo. Ze krijgen veel aanspraak. “Ik was van de week met zeilen bezig, dus nu ben ik wat knopen aan het laten zien”, zegt Jaap. “En komende week laat ik weer wat anders zien. Een hoop mensen die een boot hebben – daar zijn dure jongens bij hoor – snappen niet hoe ze een ‘betakeling’ maken om het uitrafelen tegen te gaan. En dat leer ik ze dan.”

De organisatie zoekt nog nieuwe vrijwilligers, letterlijk jong bloed. Secretaris Meerman: “Dat valt niet mee. Je merkt dat er weinig aanmeldingen zijn. Toen er iemand kwam werd ze gelijk in het bestuur opgenomen. Dat is een veertiger. Maar je ziet het, de rest is allemaal zestig à zeventig jaar. Er zijn ook veel tachtigers.” Als dat voor elkaar komt ziet hij het zonnig in. “Ik denk dat we er toch veel mensen een plezier mee doen. Dit evenement is wel een blijvertje.”

(Bron: NH Nieuws – Tom van Midden)

Jaap Mulder en Annie Lagrand-Groenewoud / ©NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.