Volendams bouwbedrijf in hoger beroep ook schuldig bevonden aan ongeval in Amsterdam

12 oktober 2021, 11:26 uur

Het Volendamse bouwbedrijf HSB Bouw is de door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een boete van 19.000 euro. HSB wordt verantwoordelijk gehouden voor een ongeval op een bouwplaats in Amsterdam waarbij een dode en een zwaargewonde vielen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Het ongeval dateert uit 2016 en vond destijds plaats op een bouwplaats op het Zeeburgereiland. De start van de bouw van een woonvoorziening voor doven en slechthorenden werd op de noodlottige dag feestelijk ingeluid. Voor het symbolisch slaan van de eerste paal was toen een antieke heistelling geplaatst. Deze viel op een gegeven moment om. Regiodirecteur van woningcorporatie De Alliantie Erna van der Pers (54) werd door de driepoot van de heistelling geraakt op het hoofd en raakte hierbij zwaar gewond. Ze overleed aan haar verwondingen. Een toekomstige bewoner van de woonvoorziening raakte eveneens zwaargewond, maar overleefde het ongeluk wel.

Zowel de aannemer als het bedrijf dat de antieke bouwstelling had verhuurd werden, zo schrijft het Noordhollands Dagblad, eerder veroordeeld tot geldboetes van 40.000 euro omdat ze volgens de rechter onvoorzichtig hadden gehandeld. De stelling zou zijn omgetrokken omdat hij door te veel mensen werd bediend: 14 in plaats van 7. Ook was er te weinig toezicht op veilige installatie en bediening van de driepoot.

HSB ging tegen deze uitspraak in beroep, maar werd dus ook deze keer in het ongelijk gesteld. Wel vindt het hof de eerder opgelegde boete van 40.000 euro te hoog en verlaagd deze met de helft. Daar wordt ook nog eens 1000 euro van afgetrokken omdat het ongeval al ruim vijf jaar geleden heeft plaatsgevonden en er van een redelijke termijn om de rechtszaak af te ronden daarom geen sprake is.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.