Voetbalpubliek nog niet welkom in januari

10 december 2020, 05:00 uur

Er is in januari sowieso nog geen publiek aanwezig bij wedstrijden in het betaald voetbal. Dat zegt Eric Gudde, de directeur betaald voetbal van de KNVB, na een gesprek met minister-president Mark Rutte, minister voor Medische Zorg Tamara van Ark en Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF.

“Gisteren is er goed overleg geweest over het grote maatschappelijke belang van sport in onze samenleving”, vertelt Gudde. “Er is hierbij nadrukkelijk gesproken over het belang van publiek in onze stadions en de enorme pijn voor onze sector, zowel het gemis voor de supporters als de financiële druk voor de clubs. Helaas laten de besmettingscijfers het nu niet toe om al terug te keren naar de fase met beperkt publiek.”

Aantal ic-opnames moet zakken

“Ik heb van Mark Rutte begrepen dat de ic-opnames in elk geval van gemiddeld 24 naar maximaal 10 opnames per dag moeten, voordat er versoepelingen mogelijk zijn en de stadions misschien weer open kunnen voor publiek.”

Rutte noemde dinsdag in de persconferenties de zogeheten Fieldlabs waarbij publiek welkom is in de stadions. Met die proef worden in de stadions van NEC en Almere City, waar maximaal 1500 toeschouwers welkom zijn, diverse coronamaatregelen getest.

Financiële plaatje

Sportminister Van Ark heeft toegezegd zich in te spannen om de financiële gevolgen zoveel mogelijk te beperken. “Ik ben wel blij met de toezegging vanuit minister Van Ark en minister-president Rutte om te kijken naar de enorme omzetverliezen in het betaald – en amateurvoetbal en dat we samen gaan kijken naar werkbare oplossingen voor de gehele sector. Hierover blijven we met elkaar over in nauw overleg”, besluit Gudde.

Maand van de toppers

De KNVB besloot aan het begin van seizoen om alle topwedstrijden in januari te plannen. Toen was er nog de hoop dat er in het begin van 2021 weer publiek welkom zou zijn. Zodoende speelt AZ in januari onder andere tegen Ajax, PSV en Feyenoord. Voor Ajax is de eerste wedstrijd van het jaar meteen een topper. PSV komt op 10 januari naar Amsterdam.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2023 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.