Vernieuwing rioolwaterzuiveringsinstallatie Oosthuizen

08 mei 2021, 08:31 uur

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Oosthuizen zal worden gemoderniseerd. Er komt een zogenaamde Nereda-rwzi, die zich kenmerkt door een compacte bouw en een energiezuinig proces. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De rwzi in Oosthuizen is onbemand en behandeld afvalwater van de dorpskernen Beets, Schardam, Warder en Oosthuizen. Ruim twee jaar geleden werd al duidelijk dat de installatie aan het Beetsdijkje toe was aan een opknapbeurt, want o.a. het beluchtingscircuit bleek in slechte staat te verkeren. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) grijpt de renovatie aan om ook gelijk nieuwe innovaties toe te passen, waaronder de Nereda-zuiveringstechnologie. Hiervoor is een project-ontwerp plan gemaakt, die voor iedereen in te zien is op de website van het HHNK.

De nieuwe zuiveringsinstallatie wordt naast de oude gebouwd. Hiervoor zullen eerst de slibbuffer en het containertje met analyseapparatuur verplaatst worden naar een tijdelijke locatie binnen het terrein van de zuivering. Vervolgens wordt een nieuwe zuivering gebouwd. Het conventionele zuiveringsprincipe met beluchtingstank en nabezinktanks wordt verlaten en maakt plaats voor een Nereda zuiveringsinstallatie.

Vanaf 2022 tot en met 2023 wordt de Nereda-installatie gebouwd, inclusief alle bijbehorende gebouwen.

Werkbezoek van het HHNK aan de rwzi Oosthuizen / ©Marjan Leijen Twitter

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.