Het leek zo mooi, een aanlegsteiger voor de bruine vloot bij Etersheim, gefinancierd met hulp van de gemeente. Afgelopen maart bleek de gemeente zelfs serieus onderzoek gedaan te hebben om kosten te kunnen besparen en was de keuze zodoende gevallen op een stalen exemplaar. En ook was toen al duidelijk dat alles zou afhangen van provinciale subsidie, het leek de goede kant op te gaan.

Inmiddels zijn de kaarten geheel anders geschud. Hoewel de gemeente aangeeft dat de deur nog op een heel klein kiertje gehouden wordt, wil de gemeente op dit moment geen geld meer steken in de aanlegsteiger bij Etersheim. Als reden voor het plotseling terugtrekken wordt aangegeven dat de broekriem moet worden aangetrokken en er op dit moment andere prioriteiten zijn waar geld voor nodig is. “Het is nu niet het moment, want we moeten eerst onze wettelijke taken uitvoeren”, liet verantwoordelijk wethouder Angelique Bootsman in de afgelopen raadsvergadering weten. Ook speelt mee dat dat is besloten de subsidieaanvraag bij de provincie is verschoven naar 2025 om dan wellicht meer kans te maken.

De Stichting Etersheimer Braak legt zich niet zonder slag of stoot neer bij de gemeentelijk weigering om de aanleg van de steiger te financieren. Zij kan inmiddels op steun rekenen van de beroepschartervaart, de exploitant van bezoekerscentrum De Breek en de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Edam-Volendam.