Serie Orgelconcerten Volendam

01 december 2019, 08:54 uur

Tijdens de wintermaanden organiseert stichting orgelfonds Vincentiuskerk te Volendam orgelconcerten op het magistrale Adema-Schreurs orgel in deze kerk. Het orgel heeft dan ook een fantastische klank en is vooral geschikt om Frans-Romantische orgelmuziek over het voetlicht te brengen. Overigens kan men ook verrast worden door uitvoeringen van composities van Bach, Reger, Mendelssohn enz. Want ook deze muziek klinkt groots op dit orgel.

Op dinsdag 03 december wordt het concert verzorgd door Dirk Out. Vanwege de komst van Sinterklaas, opent Dirk met een improvisatie over, “Zie ginds komt de stoomboot”, van Klaas Bolt, destijds organist van de Bavo in Haarlem. Vervolgens de Fantasie en Fuga in g, BWV 542 en Nun komm’ der Heiden Heiland, BWV 659 van Johann Seb. Bach waarmee we in de Advent zijn aangeland. Dan horen wij, in een bewerking van Claude Balbastre, Flor Peeters en Dick Sanderman, enkele bekende kerstliederen. Tot slot speelt Dirk Out de Prière et Berceuse en de March upon Händel’s ‘Lift up your heads’ Opus 15 van Alexandre Guilmant.

Biografie Dirk Out

De in 1949 geboren Dirk Out ontving zijn eerste orgellessen van Albert de Groot op de muziekschool in IJmuiden.  Hij behaalde in 1978 aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam het solistendiploma voor orgel. Zijn leraren waren Simon C. Jansen, Klaas Bolt en Bernard Bartelink. Hij was in de jaren ’80 en ’90 een veelgevraagd begeleider bij radio- en televisieopnamen van de NCRV. Tevens was hij in die periode dirigent van een aantal koren.

Op het eerste César Franckconcours in 1976 in de Kathedrale Basiliek in Haarlem behoorde hij tot de prijswinnaars. Van 1991 tot en met 2011 was hij directeur van het Kunstencentrum Velsen in IJmuiden (ruim 1.500 leerlingen en 50 medewerkers). In 2005 werd hij onderscheiden door de ‘Société Académique d’ Éducation et d’ Encouragement Couronné par l’ Académie Française Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Van 1983 tot 2010 was Dirk Out vaste organist in de Vijverwegkerk in Bloemendaal (Radio Bloemendaal).

Op dit moment speelt hij regelmatig kerkdiensten in Bloemendaal (Dorpskerk) en Naarden (Grote Kerk).  Dirk Out voorzitter van de werkgroep Internationaal César Franck Concours. Dit concours wordt eenmaal in de drie jaar gehouden in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem.

Toegangsprijzen € 6,00
Aanvang concert 20.00 uur
Kerk open v.a. 19.30 uur
Adres: Kerkepad 1, 1131 XN Volendam

De kerk is verwarmd, koffie gratis. Voldoende parkeergelegenheid.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.