Purmerend – Op woensdag 22 maart 2023 was in H20 de officiële start van de (e)sports Tech Campus. De komende jaren gaan alle deelnemende partners zich inzetten voor de campusontwikkeling. De campus op De Koog moet dé plek in de (metropool)regio worden waar werken, wonen, sporten, leren, esports, tech en cultuur samenkomen.

Voor de campusontwikkeling slaan overheden, ondernemers, onderwijs en (sport)instellingen uit de regio de handen ineen. Alle samenwerkende partners uit Purmerend en de regio ondertekenden een symbolisch convenant om samen de (e)sports Tech Campus een vliegende start te geven.

Wethouder Mario Hegger (gemeente Purmerend): ‘Ik wil alle partijen die hebben meegedacht en meegewerkt aan de gebiedsvisie en over de campusontwikkeling ontzettend bedanken. Dit is een mijlpaal voor de stad. We maken hier de nieuwe economie en de toekomst voor onze jongeren. Niet alleen in Purmerend, maar voor de hele regio.’

De partners zijn Spurd, de Sportraad, de PRO, PurmerValley, het Horizon College en de Purmerendse ScholenGroep, gemeente Edam-Volendam, Metropoolregio Amsterdam, provincie Noord-Holland, de Hogeschool van Amsterdam, House of Esports en H20, de gastheer van het evenement.

Gebiedsvisie en campus

Eind februari is de gebiedsvisie voor De Koog vastgesteld door de gemeenteraad van Purmerend. Met het convenant zetten de partners een volgende stap richting de campusontwikkeling. Projectleider Marcella Wiffrie van de gemeente licht toe: ‘Het is goed om te vieren welke stappen we nu al gezet hebben om hier te komen. Ik ben enorm trots op het proces tot nu toe en nodig alle ondernemers uit om samen met ons de kansen te pakken die hier gaan ontstaan de komende jaren. We krijgen het beste resultaat als we samen de schouders eronder zetten.’

Vervolg

Een van de uitgangspunten voor de gebiedsvisie is dat huidige bedrijven op De Koog hun bedrijfsvoering kunnen voortzetten. Daarnaast ziet de gemeente ruimte om er woningen aan toe te voegen en het bedrijventerrein zo om te vormen tot een werk-woongebied. Hoe dat er precies uit gaat zien, zal de komende jaren blijken. De gemeente en andere partijen gaan dat de komende tijd samen onderzoeken en de gebiedsvisie verder uitvoeren per deelgebied op De Koog.

Harm-Jan Stalman is programmamanager Purmerend 2040 bij de gemeente en zei erover: ‘Purmerend heeft de ambitie om een compacte, maar complete stad te zijn. Daar is ook werkgelegenheid voor nodig en De Koog is wat dat betreft echt een groeibriljant in de stad. Ik zie De Koog in 2040 als een veelzijdig gebied waar kinderen hun talent ontdekken en ontwikkelen.’

Edam-Volendam ambassadeur van de campus

Wethouder Vincent Tuijp mocht namens de gemeente Edam-Volendam een handtekening zetten: ‘De gemeente Edam-Volendam omarmt het initiatief van de campus en werkt al veel samen met de partners in H20 via bijvoorbeeld het LEF-programma. Wij zien kansen in de samenwerking met (top)sport en nieuwe digitale technologieën die hierbij horen. Maar ook het stimuleren van vernieuwende programma’s tussen de campus en het onderwijs (via de Triade en het Don Bosco College) voor meer leer- en werkmogelijkheden voor de jongeren in Edam-Volendam.’

Op dit moment loopt al een aantal projecten met het Don Bosco College. Zo krijgen VMBO-leerlingen in het eerste jaar een introductie in allerlei nieuwe technologieën zoals: streaming, Virtual Reality, Augumented Reality, metaverse, programmeren en design thinking. Daarnaast krijgen eerste- en tweedejaars leerlingen een cursus leren programmeren via diverse games en gamingtechnieken. In het derde leerjaar – als leerlingen een profiel gekozen hebben, bijv. bouw en zorg – krijgen ze les in Virtual Reality en gaan ze aan de slag in de virtuele wereld.

De aankomende jaren is het belangrijk dat de OV-verbinding tussen De Koog en Edam-Volendam wordt verbeterd, zodat jongeren en werknemers van de campus, van wie er veel in Edam-Volendam wonen, beter en sneller op hun plaats van bestemming kunnen komen. Dit geldt ook voor het verbeteren van oost-west (snel)fietsverbindingen.

(Bron en foto: Gemeente Purmerend)