De 46-jarige Rob de V. uit Waterland heeft vier maanden lang vier politiemensen uit Noord-Holland op Twitter belasterd en beschuldigd van nazipraktijken en corruptie. Hij stond dinsdag in Alkmaar terecht voor onder meer stalking en belediging. De V. trok het boetekleed aan over de terreur. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Nadat Rob de V. eind 2016 werd gearresteerd na een voorval met zijn bejaarde buurvrouw, voelde hij zich niet juist behandeld door de politie. Hij werd in eerste instantie op de website van de politie beschuldigd van het mishandelen van zijn buurvrouw, maar hij is daar later van vrijgesproken. Toen De V. probeerde het bericht van internet te laten verwijderen, bleek dat niet te lukken. Hierdoor werd hij zelf voortdurend bedreigd. Tevens slaagde hij er niet in om zelf aangifte te doen van de valse aangifte door zijn buurvrouw.

Het frustreerde hem zo erg dat hij vanaf augustus 2017 nepprofielen aanmaakte op Twitter, waarmee hij agenten ging belasteren. Zo bracht De V. bepaalde agenten onder andere in verband met de dood van een man uit Purmerend. Hij plaatste onder berichtgevingen over de dood van de man privéfoto’s van agenten met hun volledige naam erbij.

Tijdens de zitting van afgelopen dinsdag lieten de politiemensen weten dat dit een behoorlijke impact op hen heeft gehad. Een politieagente liet weten dat zelfs haar verdere loopbaan on hold kwam te staan vanwege de schadelijke berichtgeving door De V.

Hoewel De V. lang ontkende nepaccounts te hebben aangemaakt, gaf hij vorige week in een excuusbrief alsnog toe achter de berichten te zitten. Als verzachtende omstandigheid voerde hij aan dat hij door ‘verkeerd gebruik’ van antidepressiva een beetje paranoïde was geworden. Het zou inmiddels weer goed met hem gaan en hij had volgens eigen zeggen ‘zijn lesje wel geleerd’.

Ondanks de excuusbrief en de door De V. zelf aangedragen ‘verzachtende omstandigheden’ oordeelde de officier van justitie een celstraf van vier maanden (waarvan twee voorwaardelijk) passend te vinden. Tevens zou de verdachte een eerdere voorwaardelijke straf van drie maanden alsnog moeten uitzitten. Door de betrokken agenten zijn schadeclaims ingediend variërend van 1500 tot 4500 euro. Op 8 juni zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak.