Edam – Gistermiddag is aan het Oorgat de poort bij de Joodse begraafplaats officieel geopend. Deze poort is tot stand gekomen middels een crowdfundingsactie van Stichting Joods Verleden Edam en gemaakt door leerlingen van Scholengemeenschap De Triade.

De Joodse gemeenschap in Edam ontstond in 1642 met een Joodse nieuwkomer en leefde lange tijd vreedzaam samen met de Edammers. Ze hadden een eigen synagoge, een ritueel bad, een eigen schooltje en vanaf 1792 dus ook een eigen begraafplaats. In 1886 werd de Joodse gemeente in Edam opgeheven, nadat de meeste Joden waren weggetrokken naar voornamelijk Amsterdam om daar hun beroep uit te oefenen. Sindsdien zijn er nog sporadisch enkele mensen begraven, waarvan de laatste in 1920. In 1943 is de begraafplaats officieel buiten gebruik gesteld. Het hek en de toegangspoort zijn tijdens de oorlog grotendeels afgebroken en als brandhout gebruikt.

De replica van de toegangspoort werd afgelopen zondag onder toeziend oog van enkele honderden belangstellenden onthuld door burgemeester Lieke Sievers. Zij hield samen met Mick Nolte (bestuurslid van Stichting Joods Verleden Edam) ook een toespraak, waarin beiden refereerde aan het verleden. Geboren Edammer en rabbijn Dovid Visser gaf daarna nog een korte uitleg over de Hebreeuwse tekst op de toegangspoort.