Purmerendse dief veroordeeld tot vijf maanden cel

14 september 2021, 09:50 uur

„Ik schaam me ervoor. Als ik iets zie, neem ik het gewoon mee. Ik loop bij een psychiater om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Ik denk iets vanuit mijn jeugd.” Dat zei de 58-jarige Ronald G. uit Purmerend maandag voor de politierechter in Alkmaar waar hij terechtstond voor in totaal zes diefstallen in Purmerend en Volendam. De Purmerender heeft bijna alles toegegeven, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Vorig jaar onderzocht de politie een reeks diefstallen in onze regio, waarbij de modus operandi steeds hetzelfde was: De dader wandelde een gebouw binnen waar hij niks te zoeken had en stal vervolgens iets uit een jas of tas die onbeheerd was achtergelaten. Uiteindelijk werd Ronald G. vorig najaar opgepakt voor het plegen van elf diefstallen. G. bekende bijna alle diefstallen. Bij een manege had hij geld uit een portemonnee gestolen, bij een garagebedrijf jatte hij tot twee maal toe een groot bedrag uit de fooienpot en bij een muziekschool nam hij twee deurkrukken mee. De diefstallen van geld uit een portemonnee van een basisschool in Purmerend en uit de missiehuis in Volendam werden echter door hem met klem ontkend.

Na twee maanden in voorarrest te hebben gezeten is G. tegenwoordig druk aan het werk en behoren zijn rooftochtjes op de fiets inmiddels tot het verleden. Om deze positieve ontwikkeling in zijn leven vroeg zijn raadsvrouw hem niet terug te sturen naar de gevangenis. De officier van justitie gaf hier gehoor aan door G. drie maanden cel op te leggen, waarvan een voorwaardelijk. In deze eis werd tevens opgenomen dat hij verplicht contact moest onderhouden met de reclassering.

De politierechter achtte bijna alle bewezen, op die van het missiehuis in Volendam na en legde een celstraf van vijf maanden op, waarvan drie voorwaardelijk. Tevens moet hij aan één van zijn slachtoffers bijna 270 euro schade vergoeden.

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2021 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.