Purmerender veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor fraude, oplichting en geweld

15 januari 2022, 06:32 uur

Een 20-jarige man uit Purmerend is vrijdag veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege onder andere pinpasfraude, oplichting en afpersing. Hij was niet bang om hier geweld bij te gebruiken.

De Purmerender werd vorig jaar april aangehouden vanwege pinpasfraude, samen met drie andere verdachten. Deze aanhoudingen waren onderdeel van een groter onderzoek naar fraude met betaalproducten. Tijdens dit onderzoek kwam de politie erachter dat jonge Purmerender zich bezighield met veel meer vormen van oplichting en fraude.

Verdachte brieven

De zaak begon pas echt te rollen toen de politie het huis van de jongeman doorzocht omdat hier mogelijk een vuurwapen zou liggen. De politie stuitte op allerlei verdachte brieven van verschillende banken waarin stond dat ‘de aanvraag voor het openen van een nieuwe rekening was goedgekeurd.’ Geen een van deze nieuwe rekeningen stond daadwerkelijk op de naam van de bewoner.

“De Purmerender lokte zijn slachtoffers via sociale media met een zogenaamde vacature waarbij gemakkelijk geld zou zijn te verdienen”, meldt de politie. De slachtoffers moesten naast het opgegeven van persoonlijke gegevens en een kopie van hun legitimatiebewijs, ook een rekening afsluiten bij een bank en de inlogcode delen. De rekening werd vervolgens geblokkeerd voor het slachtoffer en gebruikt voor Marktplaatsfraude en bankhelpdeskfraude.

Geweld

Hiernaast hield de Purmerender zich ook bezig met chantage en afpersing. Hij heeft daarbij in ieder geval één keer geweld gebruikt, meldt de politie.

Één van de slachtoffers is door de man bedreigt met een mes. Zij stond haar bankpas en pincode af en werd bestolen van ruim 2500 euro. In totaal heeft de jongeman tienduizenden euro’s opgenomen en rondgestuurd met zijn oplichtingen, aldus de politie. Het onderzoek duurde ruim negen maanden.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2022 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.