Purmerend ontkent stilleggen project dat Overwhere-Zuid aardgasvrij moet maken

17 oktober 2020, 04:59 uur

De Purmerendse wethouder Paul van Meekeren ontkent dat het project dat een deel van de wijk Overwhere-Zuid aardgasvrij moet maken, is stilgelegd, zoals NRC meldde. “Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand, het project loopt zoals het moet lopen”, zegt hij voor de camera van NH Nieuws.

Eerder vandaag liet projectleider Jaspert Verplanke aan de NOS weten dat het werk nu inderdaad even stilligt, maar dat dat volgens planning is. “De eerste fase is afgerond en daarom moet er nu geëvalueerd worden.”

Omdat een relatief groot deel van de opgeleverde nieuwbouwwoningen in Purmerend aardgasvrij is, werd de gemeente aangewezen om te experimenteren met het aardgasvrij maken van wijken die dat nog niet zijn. Onder de noemer Programma Aardgasvrije Wijken kreeg Purmerend in oktober 2018 te horen dat het 6,9 miljoen euro zou krijgen om bij 1.276 panden in een deel van de wijk Overwhere-Zuid de gaskraan definitief dicht te draaien.

Het project ging voortvarend van start: in het oostelijk deel van de Van Goor Hinloopenstraat werden werden eind vorig jaar zo’n negentig woningen van het gas gehaald en aangesloten op het warmtenet. Zij koken sindsdien elektrisch en stoken hun huizen warm met energie die door Stadsverwarming Purmerend is gewonnen uit biomassa.

Toen het andere deel van de Van Goor Hinloopenstraat dit voorjaar aan de beurt was, zou er een waslijst aan issues zijn opgetreden, zo tekende NRC op uit de mond van Verplanke. Zo was het idee om tegelijk met de aanleg van het warmtenet de riolering te vervangen, maar omdat die twee projecten niet synchroon liepen, leverde dat niet de beoogde kostenbesparing op. Ook het aanleggen van leidingen in gevels bleek duurder uit te vallen dan was geraamd.

Bron: NH Nieuws

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.