Het aardgasvrij maken van Overwhere-Zuid in Purmerend pakt flink duurder uit dan gedacht. Om alle 1170 woningen in de wijk van het gas af te halen is er zo’n 1,5 miljoen euro extra nodig. De wijk is door de gemeente aangewezen als proeftuin om de huizen aardgasvrij te maken. Hiervoor heeft Purmerend eerder 7,3 miljoen euro subsidie gekregen.

Waar het geld vandaan moet komen is nog de vraag. “Wethouder Van Meekeren zal op zoek moeten naar nieuwe subsidies”, laat de gemeente aan NH Nieuws weten. De gemeente komt 1,2 óf 1,7 miljoen tekort. Dit verschil wordt verklaard door onzekerheid over de vraag hoe huizen in de toekomst verwarmd zullen worden. Dit kan namelijk met een warmtepomp of via stadsverwarming.

Warmtepomp of stadsverwarming

De Gasinjetstraat werd als eerste onderzocht door de gemeente. Tijdens dit onderzoek werd bekeken hoe ze woningen van het gas af konden krijgen. Nu die pilot in de straat bijna is afgerond, wordt er gekeken naar de Scheldestraat. De gemeente zal in deze buurt met de bewoners in gesprek gaan. Zij krijgen drie maanden om te beslissen of ze een warmtepomp willen of aangesloten willen worden op de stadsverwarming.

De gemeente betaalt de kosten om over te stappen. Als er binnen die tijd geen keus wordt gemaakt door de bewoners, moeten ze zelf voor de kosten opdraaien. Er kan namelijk ook gekozen worden om gewoon op het gas te blijven. In 2024 moet het hele project in Overwhere-Zuid klaar zijn. De gemeente hoopt 85 procent van de bewoners mee te krijgen.

Wooncorporatie houdt boot af

Opvallend is dat woningcorporatie Intermaris, die ook huizen in de wijk bezit, nog niet meegaat in de plannen van de gemeente. De corporatie wil het aankomende jaar zelf experimenteren met warmwaterpompen en de aansluiting op het warmwaternet. Pas dan zal er een keus gemaakt worden.

Straat twee keer open

De gemeente laat weten dat ze ‘veel geleerd heeft’ van de werkzaamheden in de Gasinjetstraat. Tijdens het project werd de riolering vervangen terwijl de leidingen van het warmwaternet geplaatst werden. Op die manier hoefde de straat maar een keer open, al duurde dat wat de gemeente betreft te lang.

Hoewel de gemeente en het rioleringsbedrijf zeggen de eigen werkzaamheden nu beter op de werkzaamheden van de ander af te stemmen, is er toch gekozen voor een traject waarbij de straat twee keer voor een kortere periode opengaat, in plaats van één keer voor langere tijd.

Bron: NH Nieuws