De woonruimteverdeling in Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland gaat veranderen. Het voorstel voor een nieuwe verdeling is door vijftien colleges van B&W vrijgegeven. Er wordt een puntensysteem geïntroduceerd waarbij naast inschrijftijd en actief zoeken ook specifieke omstandigheden een rol gaan spelen. Daarmee willen gemeenten en corporaties woningzoekenden een extra steun in de rug geven. Vanaf dinsdag 2 juni 2020 kunnen alle inwoners een reactie geven op het voorstel.

Wacht-, zoek- en situatiepunten

De verandering is nodig om huishoudens met een dringende verhuiswens meer kans op een woning te geven. Het voorstel bevat nieuwe regels die beter rekening houden met de woningzoekende die hard een woning nodig hebben. Het nieuwe systeem werkt met punten; wacht-, zoek- en situatiepunten.

Het systeem met urgentie blijft bestaan. Ook de passendheidscriteria (inkomen en gezinsgrootte) en de voorrangslabels veranderen niet.

Wachtpunten

De huidige inschrijftijd wordt omgezet naar wachtpunten. Iedereen die ingeschreven staat op WoningNet of Woonmatch bouwt straks 1 wachtpunt per jaar op. Wachtpunten zijn de basis en lopen altijd door. Nieuw zijn straks de zoekpunten en situatiepunten.

Zoekpunten

De bedoeling van zoekpunten is om mensen die actief zoeken meer kans te geven. Vier keer per maand reageren op een passende woning levert één zoekpunt op. Er kunnen maximaal 30 zoekpunten worden opgebouwd.

Niet zoeken betekent dat de zoekpunten ook weer afnemen. Dat gaat in hetzelfde tempo als opbouwen: één punt per maand. Dat geldt niet voor wachtpunten. Die blijven altijd behouden. Tot het moment dat een nieuwe huurwoning gevonden is. Op basis van inschrijftijd, zoekduur en omstandigheden wordt een puntenaantal opgebouwd. Dit puntenaantal is bepalend voor de toewijzing van de woning.

Situatiepunten

Situatiepunten bouwt iemand alleen op als diegene voldoet aan specifieke omstandigheden. Per maand kan ook één situatiepunt worden opgebouwd, met een maximum van 12 punten. De drie omstandigheden zijn:

  • Relatiebreuk met kinderen
  • Met je kinderen bij een ander huishouden inwonen
  • Problematisch thuiswonende jongeren.
Inspraak

Van 2 juni tot en met 28 juli 2020 kunnen inwoners in hun eigen gemeente een reactie geven op het voorstel. Eind 2020 wordt door de vijftien gemeenteraden een besluit genomen over het voorstel.

Alle informatie over het voorstel is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.