FC Volendam O19 is er zaterdag niet in geslaagd zijn titel van het vorig jaar te prolongeren. Het sloot het toernooi zelfs teleurstellend af als derde. Het Engelse Grimsby Town O18 behaalde weliswaar de meeste wedstrijdpunten, maar aangezien het aantal gescoorde goals eveneens punten opleverde, gingen hun landgenoten uit Portsmouth met de toernooiwinst aan de haal. Zij mochten dan ook uit handen van clubicoon Jack Tuijp de houten replica van de Zilveren Botter in ontvangst nemen. Fortuna Sittard O19 completeerde het deelnemersveld.

Met wedstrijden van 2 x 20 minuten als uitgangspunt, was Grimsby Town O18 de eerste tegenstander van FC Volendam. De Volendammers keken al snel tegen een achterstand aan. Slecht verdedigend werk aan Volendamse zijde stelde een volledig vrijgelaten Engelsman in staat om met een schuiver in de uiterste hoek de 0-1 te laten aantekenen. De oranjehemden konden aanvallend geen vuist maken en wisten sporadisch tot de vijandelijke 16 door te dringen. De enige kans in het eerste bedrijf was voor Vasco Lo-Ning-Hing. Die was goed weggestuurd door Victor van Montfort, maar stuitte op de Engelse sluitpost. De tweede helft was nog maar 38 seconden onderweg toen Stan Zoetebier de bal voor de tweede keer uit het net moest vissen. Na een snelle aanval over links werd de daaropvolgende voorzet simpel afgerond, 0-2. Zo liep ons team tegen een toch bepaald niet sterke opponent dus snel achter de feiten aan en kon achteraf niet anders worden geconcludeerd dan dat er voor onze trainersstaf nog ‘werk aan de winkel’ was.

Ook in de tweede wedstrijd trof FC Volendam een Engelse opponent, Portsmouth O18. Deze ploeg bleek van een ander kaliber. Met veel lopende mensen werd steeds een vrije man gezocht en goed gevonden. Net als door Grimsby Town werd ook het nodige fysiek in de strijd geworpen. Hun sterke nummer 10 werd na afloop van het toernooi tot beste speler uitgeroepen. Positief was dan wel dat de Volendammers in deze wedstrijd beter voor de dag kwamen dan in hun eerste duel, maar desondanks werden er binnen een kwartier alweer veel te gemakkelijk twee tegendoelpunten geïncasseerd. De eerste viel na negen minuten. Na een voorzet van rechts mocht een Engelse aanvaller, tussen twee Volendam-verdedigers in, de bal ongehinderd tegen de touwen koppen. Vijf minuten later leidde balverlies door een slechte aanname een razendsnelle en succesvolle counter van Portsmouth in, 0-2. Kort daarop had Shurny Marengo pech dat zijn vrije trap op de lat uiteenspatte. In de 25e minuut was hij wel succesvol en zorgde hij uit een penalty, na een handsbal, voor de aansluitingstreffer, 1-2. FC Volendam leek op weg te gaan naar de gelijkmaker, maar door een slippertje achterin kon Portsmouth de marge drie minuten later weer eenvoudig op twee brengen, 1-3. In de slotfase liet Shurny Marengo nog een geweldige actie in de vijandelijke zestien zien. Hij speelde zich prachtig vrij en haalde vervolgens snoeihard uit. Net als in de eerste helft was echter de lat ook nu de spelbreker.

Met twee nederlagen op zak was FC Volendam inmiddels kansloos geworden voor de toernooizege en een derde plek het hoogst haalbare. Die zou moeten worden veroverd in de laatste wedstrijd tegen Fortuna Sittard O19. Het duurde een kwartier totdat er een beetje leven in de brouwerij kwam. Drie Volendammers mochten toen alleen op het doel van de Limburgers afgaan, maar deze opgelegde kans werd knullig om zeep geholpen. In de 17e minuut kwam FC Volendam alsnog op voorsprong. Aram de Munnik zette toen met een prima steekbal Bram van de Wiel vrij voor het Fortuna-doel. Bram maakte het beheerst af, 1-0. Een minuut later was het opnieuw raak. Nu was het Moraizio de Souza, die zijn individuele actie afsloot met een raak schot in de korte hoek, 0-2. Drie minuten nadat de teams van speelhelft hadden gewisseld kon opnieuw een Volendamse treffer worden genoteerd. De door Bram van de Wiel weggestuurde Taye Lee zette de turbo aan, kwam los van alles en iedereen en liet de doelman kansloos, 3-0. Bij Fortuna Sittard was het beste er inmiddels al lang van af. Wel teisterde een Fortunees nog de lat met een ziedend afstandsschot. Twee minuten voor tijd toonde Aram de Munnik zich onzelfzuchtig door niet voor eigen succes te gaan, maar Moraizio de Souza in staat te stellen de trekker over te halen. Moraizio schoot echter tegen de keeper op. In de rebound toonde Taye Lee zich wel trefzeker. Hij bepaalde de eindstand op 4-0. De derde plek was weliswaar veiliggesteld, maar dat ons team nog een lange weg heeft te gaan om straks in de competitie geen modderfiguur te slaan is pijnlijk duidelijk geworden.

Selectie FC Volendam O19

Stan Zoetebier (k), Dion Vlak (k), Kalleb Kwamungu, Sjors Kramer, Mickey van de Ven, Dean James, Bram van de Wiel, Shurny Marengo, Cherifio Goudland, Jip Molenaar, Victor van Montfort, Moraizio de Souza, Taye Lee, Quinten de Fonseca, Tom de Groot, Jay Kruiver, Michael Mante, Aram de Munnik, Robin Schulte, Vasco Lo-Ning-Hing.

Tenslotte verdient Hans Bakker weer een compliment voor de uitstekende organisatie van het toernooi. Het was weer top!

Bron en foto: fcvolendam.nl