Als het aan de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Edam-Volendam ligt, komt er een nieuwe woonwijk aan de Keetzijde in Edam. Het proefballonnetje leidt tot een regen aan negatieve reacties, zo schrijft het Noordhollands Dagblad.
Met een oppervlakte van 3,25 hectare en de gunstige ligging is het depot een uiterst geschikte locatie voor woningbouw. Het terrein biedt minimaal ruimte aan 100 woningen en de ligging tussen de Keetzijde en de Broeckgouw maakt het een aantrekkelijke woonlocatie voor woningzoekenden uit zowel Edam als Volendam. Er is al een supermarkt, school en park aanwezig op loopafstand en met wandel- en fietspaden kan de wijk bovendien prima aangesloten worden op de al bestaande woonwijk in de Keetzijde.
Vervuilde grond
Er is echter wel een groot probleem. De locatie heeft lange tijd als vuilnisbelt gefungeerd, waardoor de bodem onder het gemeentelijk depot behoorlijk vervuild is. Steunfractielid van GroenLinks Sean Tol is dan ook zeker van mening dat deze bodemvervuiling zorgvuldig moet worden aangepakt, zodat toekomstige bewoners geen risico lopen. Hier heeft de gemeente al ervaring mee, want bij het Kornäs-terrein en het Marinapark was ook sprake van vervuilde grond. Mocht het toch niet kunnen om er een woonlocatie van te maken, dan ziet GroenLinks alternatieven. Andere functies zouden dan naar het gemeentelijk depot kunnen worden verplaatst, waardoor er op die locaties ruimte vrijkomt voor woningbouw. De partij pleit dan ook voor een onderzoek naar de haalbaarheid van woningbouw op de plek van het gemeentelijk depot.
Kritiek
Op de Facebookpagina van GroenLinks regent het inmiddels tegenwerpingen op het plan. Zo vreest Evert Smit dat er ‘veel ellende’ boven komt drijven: „Het is daar ooit begonnen met een enorme diepe kuil in veengrond dat op water dreef. Wat niet verbrand kon worden was na een maand alweer weggezakt en er kon altijd nog meer bij.” Er zou volgens hem dan ook een halve eeuw aan ‘ijskasten, diepvriezers, olievaten en baggerslip’ gestort zijn. Volgens Johan Kaars is de grond er zo vervuild dat het ‘licht zou geven’.
Naast de bezorgdheid over de vervuilde grond is er ook angst voor verkeersoverlast. Thierry Detant geeft aan dat er in de Jacob Matijsen Osterlinghstraat nu al veel sluipverkeer is en hij vreest dat dit alleen maar toe zal nemen als er een hele nieuwe woonwijk bijkomt. Ook Carel Talsma ziet vanwege de verkeersoverlast liever een woonwijk elders herrijzen, bijvoorbeeld langs de Zeddeweg. Daar is volgens hem nog plek zat en met de N247 pal bij geeft dat ook minder overlast van verkeer.
Ondanks alle tegenberichten blijft GroenLinks enthousiast over een eventuele woonwijk op het terrein van het gemeentelijk depot, mits de bodemvervuiling natuurlijk aangepakt kan worden.