Op zaterdag 6 en zondag 7 april organiseert de Stichting Pieperrace voor de 38e keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen. De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de “bruine vloot” een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal – net als vorige jaren – in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Muziek en andere activiteiten

Op de eerste wedstrijddag zaterdag komt het straatorkest ‘de Blaeskaffers’ de muzikale omlijsting verzorgen op de Volendammer Dijk. Op zondagochtend begeleidt de in Volendammer kostuum gestoken fanfare de schepen bij het vertrek uit de haven met een concert en samen met de welbekende tv-persoonlijkheid Kees Tol wordt dan opgetrokken naar het havenhoofd voor het startschot van de tweede wedstrijddag. Bij de terugkomst in de haven worden de schepen welkom geheten door het dweilorkest “de Neuteblazers “.

Aanvullend worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals een fotowedstrijd, een tweedaagse markt, en makreelroken langs de havenkant.

Historie

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen) gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren – onder andere – bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Meer informatie vindt u op www.pieperrace.nl of bezoek de Facebookpagina