Het FC Volendam van Regilio Simons begint zondag aan de laatste reeks wedstrijden van het seizoen. Acht wedstrijden moeten het lot uitwijzen voor de Volendammers, startend met een uitwedstrijd tegen Almere City FC. Scheidsrechter Joey Kooij fluit zondag om 16:45 uur voor het begin van de wedstrijd in het Yanmar Stadion.

De Eredivisie lag het afgelopen weekeinde stil vanwege een interlandperiode. Vijf Volendammers reisden af naar hun nationale ploeg, waaronder Vivaldo Semedo. De Portugese jeugdinternational speelde een kwalificatiewedstrijd met Portugal onder 19 tegen de Servische landgenoten, waarin de spits tweemaal trefzeker was in een 4 – 1 overwinning. In een rechtstreeks duel met Denemarken onder 19, dat plaatsvond op dinsdagavond, verloren de Portugezen waardoor zij niet actief zullen zijn op het EK onder 19. Semedo speelde iets meer dan een uur in deze wedstrijd.

Volendamse inbreng over de grens

Daarnaast waren ook Mio Backhaus (Duitsland onder 20), Garang Kuol (Australië onder 23), Quincy Hoeve (Bonaire) en Francisco Marizan (Dominicaanse Republiek onder 23) actief voor hun land. Mio keepte een helft in de met 3 – 1 gewonnen wedstrijd tegen de Franse leeftijdsgenoten terwijl Kuol met een benutte penalty de onder 23 lichting van Down Under liet juichen in een wedstrijd tegen Egypte die op strafschoppen werd gewonnen (2 – 1).

Bij het Oranje van bondscoach Ronald Koeman was er ook sprake van een Volendamse inbreng. Joey Veerman speelde op vrijdag zijn zevende interland voor Nederland in de met 4 – 0 gewonnen wedstrijd tegen Schotland. Afgelopen dinsdag mocht Veerman direct aantreden voor zijn achtste interland waarin hij na vier minuten trefzeker was tegen Duitsland. Ondanks de vroege openingstreffer van Veerman werd de wedstrijd met 2 – 1 verloren.

Nadat de interlandperiode ten einde is gekomen wordt het alles of niets voor de Volendamse formatie. Onder deze acht wedstrijden wachten duels met directe concurrenten als RKC Waalwijk en Excelsior, maar ook tegen hoogvliegers als Feyenoord, Ajax, FC Twente en Go Ahead Eagles. Een resultaat tegen kersvers promovendus Almere City zou derhalve een goed begin zijn aan deze reeks.

Solide Almere City

Een resultaat halen tegen de Flevolanders is echter iets wat niet veel ploegen is weggelegd dit jaar. Alex Pastoor heeft van zijn Almere City een zeer robuuste ploeg gemaakt. Het voetbal dat de ploeg speelt is lang niet altijd oogstrelend, maar zeer effectief in het behalen van punten. Dit zorgt ervoor dat de ploeg uit Almere al dertig punten in 26 wedstrijden heeft behaald, waardoor De Zwarte Schapen zich acht punten boven de degradatiestreep bevinden.

Bij de formatie uit Almere zijn enkele dragende spelers die cruciaal zijn voor het succes van Alex Pastoor. Eentje daarvan is de van AZ gehuurde Peer Koopmeiners, broertje van A-international Teun Koopmeiners. De middenvelder is dit seizoen al goed voor maar liefst zes assists. Thomas Robinet is met negen goals en twee assists de meest dreigende speler bij de ploeg uit Flevoland.

Daarnaast dient de Volendamse defensie zeker rekening te houden met spelers als Anthony Limbombe en Jochem Ritmeester van de Kamp. Onder de lat van Almere City vinden we Nordin Bakker. De ex-Volendammer verdedigt inmiddels twee seizoenen het doel in Flevoland en is met zijn kunsten als penaltystopper cruciaal geweest in de historische promotie van Almere City.

Korte reis

Een vogelvlucht van slechts 16,93 kilometer scheidt het stadion van FC Volendam en Almere City, wat dit geografisch gezien de kortste uitwedstrijd maakt voor FC Volendam. Menig FC Volendam-fan is wel al bekend met de wedstrijden tegen Almere City, want ondanks dat de Eredivisie-editie eerder dit seizoen werd verloren (0 – 1) waren de edities die de voorgaande jaren op een niveau lager werden afgewerkt een vruchtbare bodem voor Volendamse goals.

Zo werd de laatste uitwedstrijd in Almere met 2 – 3 gewonnen door toedoen van Robert Mühren, Walid Ould-Chikh en Ibrahim El Kadiri. Lance Duijvestijn, inmiddels uitkomend voor concurrent Excelsior, nam de twee treffers van Almere City op zijn rekening. De editie daarvoor werd dankzij Brian Plat en Samuele Mulatteiri met 1 – 2 gewonnen.

In totaal speelde FC Volendam zestien keer tegen FC Omniworld en Almere City, waarin de ploegen elkaar perfect in balans houden. Beide ploegen wonnen vijf edities, terwijl er zes eindigden in een gelijkspel. Het doelsaldo is lichtelijk in het Volendamse voordeel. De Wijdbroeken scoorden 24 keer, terwijl de Flevolanders het in de onderlinge balans met één treffer minder moeten doen.

Laatste vijf ontmoetingen

14-01-2024 | FC Volendam – Almere City: 0 – 1

17-12-2021 | Almere City – FC Volendam: 2 – 3
Robert Mühren, Walid Ould-Chikh en Ibrahim El Kadiri

01-10-2021 | FC Volendam – Almere City: 3 – 2
Robert Mühren (2x) en Martijn Kaars

03-03-2021 | Almere City – FC Volendam: 1 – 2
Brian Plat en Samuele Mulattieri

27-11-2020 | FC Volendam – Almere City: 2 – 2
Samuele Mulattieri en Jari Vlak