Ouderen in Monnickendam slachtoffer babbeltruc

06 januari 2018, 09:51 uur

Afgelopen dinsdag zijn senioren in Monnickendam het slachtoffer geworden van een man die aan de deur kwam en zich uitgaf als een medewerker van de ouderenbond. De man had twee zogenaamd dure jassen overgehouden van een modeshow voor ouderen en bood deze te koop aan. Ook werd een bos bloemen beloofd.

Het signalement van deze persoon is: slank postuur, 180 – 185 cm, donker haar, Nederlands uiterlijk, ca. 55 jaar. De man is mogelijk actief in de hele regio Zaanstreek-Waterland.

Tips om diefstal door babbeltruc te voorkomen

  • Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie er heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstand-houder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  • Vraag altijd naar een legiti­matiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  • Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en pro­beer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achter­deur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  • Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
  • Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken

 

  • Bron: Politie

TV-programma gemist?

Kijk het online terug!

© 2020 Stichting Lokale Omroep Volendam Edam. Alle rechten voorbehouden.