Volendam – Na de wedstrijd tegen Ajax in Amsterdam weet de staf van FC Volendam welk werk aan de winkel is. Winst op Ajax was bijna een feit, alleen werd het uiteindelijk door een laat doelpunt, een puntendeling. Strijd en passie waren de inzet tegen Ajax, waarbij Damon Mirani om 22.22 uur FC Volendam op voorsprong bracht. Een tijdstip, wat voor hem dat net zo legendarisch is nu als de geboorte van zijn zoon op 22-12-22. Zijn vrouw Mandy, de dochter van Andre Dooijeweerd, wist het moment vast te leggen en plaatste het doelpunt op social media. Bijna was hij de opvolger van Arie Opdam die ook het enige doelpunt scoorde tegen Ajax in een vergelijkbare wedstrijd in 1994.

Een stukje geschiedenis

Dit seizoen opende FC Volendam de competitie met de uitwedstrijd in de Euroborg, de Groningse groene kathedraal. Het werd al vroeg in de wedstrijd 2-0, maar FC Volendam liet zien niet zonder eigenbelang naar het hoge Noorden te zijn afgereisd. Het werd 2-2, onder meer door een doelpunt van Benaissa Benamar, die pas na instemming van de VAR de bevestiging kreeg dat zijn kopbal inderdaad de lijn gepasseerd was. Voor FC Volendam een prima start in de totaal nieuwe omgeving na dertien jaar afwezigheid.

In 2015 werd er weliswaar nog een keer voor de beker tegen elkaar gespeeld (3-0 voor FC Groningen), maar het laatste competitieduel dateert van 2008. In het slot van dat seizoen, op 3 mei 2009, speelde FC Volendam de laatste thuiswedstrijd van dat eredivisiejaar ook tegen FC Groningen. Als daarin punten gepakt zouden zijn, had FC Volendam zich hoe dan ook geplaatst voor de play-offs. Nu verspeelde Volendam in de slotminuten knullig de bal op het middenveld. Een razendsnelle uitbraak van de gasten belandde bij Matavz die met wat kunst en vliegwerk voor 0-1 zorgde. Groningensupporters dachten lange tijd dat hun club de doodsteek aan FC Volendam had uitgedeeld. Maar al snel begrepen ze dat die doodsteek een week later in de Kuip werd uitgedeeld toen daar de thuisclub marchandeerde met de sportieve plicht, waardoor Roda JC niet rechtstreeks degradeerde.

En nu?

Even was er de hoop dat de ploeg van Wim jonk het licht had gezien. Met wat geluk werd er tegen Cambuur en RKC gewonnen na de winterstop. Tegen Excelsior liep het even anders af en werd kansloos verloren. Tegen Ajax was het alle hens aan dek, er werd voornamelijk verdedigd. Dit resulteerde in maar 17% balbezit. Om dan met een gelijkspel te eindigen, kan je zien als een zege.

FC Groningen is van een ander kaliber dan Ajax, maar uiteindelijk gaat het om het eind resultaat. Belangrijk is dat je gemiddeld 1 punt per wedstrijd scoort om uit de degradatiezone te blijven. Wim Jonk beloofde aan het begin van het seizoen 40 punten, iets meer dan de 34 die ongeveer noodzakelijk zijn om aan het einde van het seizoen er in te blijven. Met 13 punten uit 19 wedstrijden zullen er dus wat wedstrijden gewonnen moeten worden.

RTV-Noord zit in een haat-liefde verhouding met FC Groningen. In hun mediakanalen zijn ze totaal niet positief over de club. Citaat: ‘Voetballend horen ze bij de slechtste vier ploegen. Dat is cijfermatig bewezen. Maar op mentaal gebied is Groningen echt het aller slechtst. Die combinatie is dodelijk. Van alle ploegen incasseert de FC de meeste doelpunten in het laatste kwartier. Dat betekent dat ze door hun hoeven zakken. Misschien niet fysiek, maar zeker mentaal.’

Als hekkensluiter mag FC Groningen zondagmiddag proberen om van de onderste plaats af te komen, maar ook FC Volendam heeft punten nodig. Het wordt dus een interessante zgn. 6 punten wedstrijd.

(Tekst: Cor Tol – Met dan aan www.volendam.nl)