Etersheim – Ode aan het Landschap NH viert ook in 2022 het door mensen gemaakt landschap in Noord-Holland. “Het leven met het water” is het centrale thema.
Als verlenging van het vorig jaar landelijk ingezette themajaar: “Ode aan het Landschap 2021” zijn ook dit jaar vele bijzondere projecten in het landschap te beleven. Het team van Ode aan het Landschap presenteert vandaag om 15.00 uur op het diepste punt in Noord-Holland in de Etersheimer Braakpolder het programma voor 2022 op hoofdlijnen.
Gedeputeerde Ilse Zaal, provincie Noord-Holland zal als eerste de Challenge Fluisterende Molens aan gaan. Programmaleider Ellen Klaus: “We zijn blij dat we dit programma ook in 2022 kunnen voortzetten. Want er zijn zoveel mooie, maar soms nog onbekende plekken en projecten in Noord-Holland die we zeer de moeite waard vinden om bij de Noord-Hollanders onder de aandacht te brengen”
Nieuw: Challenge Fluisterende Molens
Het landelijke themajaar Ode aan het Landschap is vorig jaar in samenwerking met zes andere regio’s en het NBTC gestart om het veelzijdige Nederlandse landschap te vieren. In Noord-Holland zijn in 2021 veel projecten op het gebied van kunst, cultuur, fiets- en wandelroutes en podcasts gelanceerd om in Noord-Holland het landschap te vieren.
Het project: Het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens is een van de overkoepelende projecten, waarbij 22 molens, verspreid over de hele provincie, in zeven te fietsen routes het verhaal over het veranderende landschap in een 22-delige podcast vertellen. Hieraan werkten Roos Schlikker en Huub van der Lubbe mee. In 2022 kunnen bewoners en bezoekers de Fluisterende Molens bezoeken om ook de Challenge aan te gaan. Aan de hand van 286 leuke weetjes en vragen over de molens, het landschap, heden, verleden en toekomst kunnen deelnemers punten verzamelen.
Via een speciale actie kunnen deelnemers van 7 april tot 8 juni a.s. naar de hoofdprijs dingen: een gratis overnachting in een molen! De deelnemers kunnen ook stemmen op de mooiste Fluisterende Molen. Deze krijgt een speciale bokaal. Kijk voor meer informatie ook op www.fluisterendemolens.nl
Meer smaakmakers:
- · viernieuwe Landschapstalks. Op verschillende plekken in het landschap bespreken experts en lokale deskundigen de effecten van klimaatverandering, ruimteclaims voor woningbouw en bedrijventerreinen en de energietransitie voor het landschap. De Landschapstalks vinden plaats op 19, 20.21,22 april a.s. in samenwerking met het Steunpunt voor Monumenten en Archeologie Noord-Holland en o.a. de RES, gemeenten Edam-Volendam, gemeente Purmerend en HHNK.
- Ode aan de Vogels! Vier vogelexcursies met bekende vogelaar Arjan Dwarshuis op verschillende plekken in Noord-Holland 15 april, 5 juni, 27 augustus, 17 september a.s. – op aanmelding
- Luisterroute: Wonen in Iconen, een 4 delige luisterroute door het Westfriese landschap vanaf 20 april .a.s.
- Festival Karavaan van 25 mei – 5 juni a.s. met onder anderen de premiere van de strandopera Kaapdiegoeiekoop- www.karavaan.nl
- Expeditie Oer-IJ, 26 mei : ontdekkingswandeltocht door een verborgen landschap
- Tentoonstelling Reis naar het Oneindige over beeldend kunstenaar Rudi van de Wint in het Stedelijk Museum Alkmaar in samenwerking met kunstproject de Nollen in Den Helder, vanaf 4 juni a.s.
- Fotofestival Kroongetuigen, 3 tot 24 augustus a.s.
Zie voor meer informatie: www.odeaanhetlandschap-nh.nl
Het landschap in Noord-Holland
Het landschap in Noord-Holland is een door mensen gemaakt cultuurlandschap en is rijk aan polders, droogmakerijen, veenweidelandschappen, dijken, kreken, kanalen, vaarten, duinen, bossen, kwelders en drie kusten. Het erfgoed, zoals de 160 molens, de buitenplaatsen, de stolpboerderijen en forten zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Dat is de aanleiding om met “Ode aan het Landschap-NH”de eeuwenoude verbinding tussen mens, water en landschap onder de aandacht te brengen.
Ook hebben veel kunstenaars in het verleden, maar ook nu nog steeds, vele stappen in het landschap gezet en hun werken op de Hollandse luchten geïnspireerd. Binnen het “Oog van de Meester” richten we de aandacht op de relatie tussen kunstenaars en landschap. Ode aan het Landschap zet zich in voor bijzondere projecten waarbij altijd het landschap centraal staat, de diversiteit van het landschap het thema is, verbintenis tussen mensen en natuur wordt gezocht maar de toekomstige vraagstukken rondom het landschap niet uit de weg worden gegaan.