Nederland wil in 2034 vrij zijn van de muskusrat. Maar om dat te bereiken moet er nog flink worden gezocht. “We controleren zo’n 24.000 kilometer aan oevers. Met bootjes, kano’s en zelfs te voet gaan we door de provincie heen. Het is een enorme klus”, zegt muskusrattenbeheerder Jaap Vermaas. De rattenvanger ziet het aantal gevangen muskusratten alleen maar stijgen.

Met stevige handschoenen tilt Vermaas een muskusrat omhoog. Het dier – bijna zestig centimeter lang – is al een tijd geleden gevangen en opgezet. Het geeft direct duidelijk aan hoe groot de invasieve exoot kan worden.

De muskusrat is vanuit Alaska overgewaaid en kent in Nederland nauwelijks natuurlijke vijanden. Het dier graaft gangen onder (spoor)wegen en in dijken, wat kan leiden tot wegverzakkingen en dijkdoorbraken, mits het dier ongehinderd zijn gang kan gaan.

Er worden steeds meer ratten gevonden

Door het inzetten van honden, meer bestrijders, en het beter monitoren van broeinesten, worden er meer ratten gevangen in onze provincie. En die aantallen liegen er niet om.

In 2024 hebben zijn er in onze provincie 4321 muskusratten gevangen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 3429 uit 2023. In 2022 waren het er zelfs 3311, tegenover slechts 1251 in 2021. Het gaat dus elk jaar omhoog.

Oproep aan inwoners

Dat er steeds meer ratten worden gevonden komt niet alleen door de bestrijding, maar volgens Vermaas spelen ook zachte winters en verwildering van oevers een rol. “De ratten krijgen meer nestjes per jaar en kunnen makkelijker schuilen in ruigere begroeiing langs de oevers. Daardoor wordt het moeilijker om ze te vinden.”

Daarom roept Jaap inwoners op alert te zijn. “Zie je een muskusrat zwemmen of duiken? Meld het via muskusrattenbestrijding.nl. Dan komen wij langs.”