De Molen van de Zuidpolder in Edam krijgt op 15 mei nieuwe wieken. Het huidige wiekenkruis is al 50 jaar oud en vanwege de veiligheid is vervanging dringend noodzakelijk.

Met behulp van een hoogwerker worden de wieken van elk ruim twee ton op hun plaats gebracht. Een indrukwekkende operatie. Dit alles onder voorbehoud van de weersituatie. Bij slecht weer worden de werkzaamheden uitgesteld. Raadpleeg vooraf molens.nl, de website van De Hollandsche Molen, eigenaar van deze molen, voor de laatste informatie over de planning.

Ruim vier eeuwen lang bemaalt de binnenkruier poldermolen de Zuidpolder en zorgt daarmee voor droge voeten in de regio. Dit doet hij puur op windkracht: een duurzamere manier van waterbeheer is niet voorstelbaar. Om dat te kunnen doen zijn sterke wieken essentieel.

Het vervangen van een wiekenkruis is een kostbare aangelegenheid. Het grootste deel van de kosten is met subsidies gedekt. Om de financiering helemaal rond te krijgen is De Hollandsche Molen een crowdfundactie begonnen onder de buurtbewoners. De actie heeft als motto ‘Edam verdient toch een volwaardige molen?’

Over De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen zet zich al ruim een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. Sinds 2023 is de vereniging Koninklijk.