Schilder en Karregat, twee authentieke Volendamse achternamen, doken onlangs op bij de sloop van het Erfgooiers College in Huizen. Deze stonden in grote letters gekalkt op de fundering van de in 1981 gebouwde school. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

Direct na de vondst werd op Facebook de vraag geplaatst of iemand deze personen kende. Al vrij snel kwam daar antwoord op. Het spoor leidde naar respectievelijk Freek Schilder (nu 70) en de drieënhalf jaar geleden overleden Johan Karregat die nu 62 geweest zou zijn.

Freek Schilder noemde het een ‘speciale ontdekking’. Hij werkte destijds bij installatiebedrijf Gebroeders Deen, in een periode waarin het slecht ging in de bouw en het werk allesbehalve voor het oprapen lag. Hij was eigenlijk elektricien, maar doordat er te weinig werk was, deed hij ook klussen als werken bij loodgieters- of installatiewerk. In Huizen bij de bouw van het Erfgooiers College hielp hij de loodgieter een handje mee. Het zou zijn laatste klus worden, want vanwege het weinige werk in de bouwsector ging hij op zoek naar ander werk.

Omdat het Freek zijn laatste klus was, ontstond het idee om zijn naam op te schrijven. Of hij het zelf opschreef weet hij niet meer, waarschijnlijk was het Johan Karregat die hun beider namen heeft opgeschreven. Ne het zetten van de handtekening is Freek inderdaad ander werk gaan doen. Hij ging de vis in en wat begon met het maken van viskoekjes en vissnacks groeide uit tot een fabriek. Vandaar ook dat iedereen op het dorp hem kent als Freek Viskoek.