De plaquette wordt in de muur van het dorpshuis in Den Ilp geplaatst / Foto: Google Maps

Aan hen die voor onze vrijheid streden 1940-2020. Met deze woorden op een plaquette willen Ellie (64) en Piet Buijs (68) het stille verzet en de stille strijders voor de vrijheid in Den Ilp eren. Niet alleen uit de oorlogsjaren 1940-1945, maar uit de hele periode van 1940 tot nu. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Volgens Ellie was er een groep verzetsmensen in Den Ilp die de oorlog overleefde, al werd daar na de oorlog nog nauwelijks over gepraat. Onder hen bevond zich Hielke de Boer. Zij werd na de oorlog gemeenteraadslid voor de CPN. En wat te denken van mannen als Jan Roele, Siem Bosschieter en Siem de Boer. Met gevaar voor eigen leven slachtten zij hun illegale vee, om mensen te redden van de hongersnood. Of Jan de Vries (Jan Barn) die in zijn garage illegale bladen, zoals De Waarheid, produceerde. Tevens waren er vele Ilpers die hun voedsel weggaven aan de stedelingen die vanwege voedselgebrek naar het platteland trokken. En Ilpers die onderduikers verborgen, waaronder Piets ouders, Teun en Alie Buijs.

Zowel Piet als Ellie maakten de oorlog niet zelf mee, maar kennen de oorlogsverhalen wel van hun eigen ouders. Toen afgelopen 4 mei tijdens de herdenking vanaf het dak van het dorpshuis in Den Ilp een trompettist het Taptoesignaal speelde en in de klokkentoren van Purmeland gelijktijdig hetzelfde klonk, ontstond het idee voor de gedenksteen. De steen zal geplaatst worden in de muur van dorpshuis De Wije Ilp en zal volgend jaar op 4 mei onthuld worden door dorpshuisvoorzitter Jaap Jongewaard.