In reactie op de aangifte tegen haar heeft Mona Keijzer laten weten achter haar uitspraak te blijven staan dat ‘Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’.

De uitspraken die zij deed in het tv-programma Sophie & Jeroen zijn volgens Keijzer gebaseerd op meerdere onderzoeken. Zo zou een recente studie van het Arab Center for Research and Policy Studies concluderen dat 67% van de mensen in islamitische landen de moord op 1200 Israëliërs door Hamas op 7 oktober dit een ‘legitieme verzetsoperatie’ vond. En politiek socioloog Ruud Koopmans vertelde in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat ‘antisemitische opvattingen bijzonder sterk zijn verbreid onder moslims’.

Keijzer benadrukt in haar reactie wel dat niet alle moslims Joden haten. Verder laat ze weten geen moeite te hebben met de aangifte en het oordeel van het Openbaar Ministerie met vertrouwen tegemoet te zien. Caroline van der Plas heeft in een X-bericht eveneens laten weten dat de uitspraken van Mona Keijzer gebaseerd zijn op cijfers en feiten en het aan het OM is of de aangifte in behandeling wordt genomen.